Click pentru a trimite e-mail

Relaţiile diplomatice ale statului român cu vecinii săi şi cu ţările din zona Mării Negre

0 Shares

Răspuns din partea Ministerului Afacerilor Externe la interpelarea doamnei Radu Anișoara, deputat PSD în Parlamentul României, privind Relaţiile diplomatice ale statului român cu vecinii săi şi cu ţările din zona Mării Negre.

anisoara

Stimată Doamnă Deputat Radu Anișoara,

Referitor la interpelarea dvoastră privind relațiile diplomatice cu vecinii și țările din zona Mării Negre, vă comunicăm următoarele (rezumat)

*Ucraina: România a fost printer primele țări care au recunoscut Ucraina ca stat independent. În conformitate cu mandatul conferit de Parlamentul României prin aprobarea Programului de Guvernare 2017-2020, în raport cu Ucraina, MAE român acționează în sensul continuării sprijinului acordat suveranității, integrității teritoriale, precum și aspirațiilor europene ale Ucrainei. Totodată, MAE român susține dezvoltarea relației UE cu Ucraina pe baza consolidării implementării standardelor europene și a stimulării reformelor politice, sociale și economice din statul vecin. Prin intermediul MAE, România efectuează demersuri pentru a sprijini Ucrainha și în cadrul altor organizații internaționale, precum Consiliul Europei sau OSCE, respectiv pe linia NATO.

*Rusia : MAE român acționează pentru „stabilirea unei relații bilaterale pragmatice și predictibile, nivelul de interacțiune cu statul rus fiind  dependent de implicarea constructivă a Rusiei în soluționarea conflictului din Ucraina și în redresarea balanței strategice în vecinătatea estică, respectarea angajamentelor internaționale fiind o condiție absolut necesară pentru intensificarea dialogului”. Poziția României față de Rusia este fundamentată pe respectul strict al dreptului internațional și al intereselor naționale legitime conform angajamentelor asumate în context NATO și UE.

*Serbia : România și Serbia au stabilit relații diplomatice la 14/26 aprilie 1879 iar la 1 ianuarie 1939, legațiile au fost ridicate la rang de ambasadă.

România și Serbia cooperează îndeaproape pentru a păstra și consolida relațiile istorice și de prietenie de interes comun – cooperare transfrontalieră (dezvoltarea de proiecte finanțate prin fonduri europene IPA (pentru dezvoltare durabilă), comerț bilateral, procesul de integrare europeană, protecția minorităților naționale, formate subregionale. Avem de asemenea în vedere intensificarea cooperării sub egida Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cu efecte benefice de ambele părți.

*Bulgaria : Ca state vecine, membre UE și NATO, România și Bulgaria au dezvoltat un cadru juridic bilateral cuprinzător, care, alături de cooperarea în plan politic, cuprinde numeroase domenii, printre care – frontira de stat și cooperarea între autoritățile de frontieră, cooperarea economică, asistența judiciară, colaborarea culturală și științifică, asistența medicală, utilizarae energiei nucleare în scopuri pașnice, transporturile rutiere internaționale, poșta și telecomunicațiile, comerțul și plățile, evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, serviciile aeriene, vamale, traficul feroviar, protecția mediului, turismul, etc.

*Ungaria : Obiectivele României în relația cu Ungaria sunt – consolidarea relației bilaterale printr-o abordare pragmatică și constructivă în vederea identificării unor proiecte reciproc avantajoase care să contribuie la prosperitatea ambelor state și la bunăstarea cetățenilor săi, intensificarea dialogului politico-diplomatic, care să permită abordarea consensuală a tuturor temelor de interes, dinamizarea cooperarii economice, aprofundarea cooperarii sectoriale în baza proiectelor realizate sau in curs de realizare, continuarea dialogului privind protecția drepturilor minorităților naționale din cele două țări, realizarea unui schimb permanent de opinii pe teme de interes regional, european, internațional.

*Republica Moldova : România a recunoscut independența R. Moldova la numai câteva ore de la proclamare (27 august 1991). Liniile de bază ale relației bilaterale sunt stabilite prin Declarația privind instituirea unui parteneriat strategic între România și republica Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova, respectiv, prin Planul de acțiune între Guvernul româniei și Guvernul Republice Moldova pentru aplicarea Declarației Comune (2012). România a devenit în 2014 primul partener comercial al Republicii Moldova. România alocă anual R. Moldova 5000 de burse de studiu în învățământul preuniversitar, universitar și post-universitar.

Cu deosebită considerație,

Teodor-Viorel Meleșcanu”

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com