Click pentru a te abona

Regulament și taxe de pescuit în Delta Dunării. Demersuri pentru declararea RBDD drept zonă defavorizată pentru obținerea de subvenții în piscicultură

141 Shares

În cadrul dezbaterilor organizate de ARBDD cu asociațiile și federațiile de pescari din Delta Dunării s-a discutat despre identificarea și discutarea problemelor cu care se confruntă pescarii, relația acestora cu ARBDD și cu celelalte autorități implicate în activitatea de pescuit.

Guvernatorul ARBDD, Cătălin Țibuleac, a subliniat în deschiderea sesiunii, importanța participării pescarilor, federațiilor/asociațiilor/societăților de pescuit, instituțiilor și autorităților publice locale, institutelor de cercetare, organismelor de control, organizațiilor neguvernamentale, la discutarea și luarea deciziilor referitoare la derularea activității de pescuit pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Deasemenea, s-a specificat faptul că s-au primit propuneri de la Asociația „Farul Vechi” Sfântu Gheorghe și de la Primăria Murighiol.

Pescarii au enumerat numeroasele probleme cu care se confruntă în desfășurarea activității cotidiene: diminuarea resursei piscicole din cauza colmatării canalelor și lacurilor, lipsa subvențiilor în piscicultură și a compensațiilor pentru restricționarea dreptului la pescuit (prohibiția la sturion), birocratizarea procesului de obținere a autorizațiilor de pescuit, număr mare de organisme de control, braconaj, pescuit sportiv, eutrofizarea și numărul mare al păsărilor ihtiofage, dezvoltarea excesivă a turismului care afectează zonele de reproducere a peștilor, trasabilitatea peștelui provenit din Delta Dunării și etichetarea corectă a peștelui importat.

Dezbaterea a relevat necesitatea unor acțiuni pe care ARBDD urmează să le deruleze: fiinalizarea Studiului de Evaluare a Resurselor Acvatice Vii în vederea stabilirii Capturii Totale Admisibile (TAC) pe specii și zone în RBDD (Complexele Lacustre din RBDD, Dunărea și brațele sale, Marea Neagră); analiza propunerilor comunităților pescărești din RBDD în procesul de elaborare a Ordinului de prohibiție privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2020; consultarea comunităților locale, pentru definitivarea Regulamentului de pescuit pentru anul 2020 (alocare zone, alocare cote); debirocratizarea și flexibilizarea procesului de obținere a autorizațiilor de pescuit comercial și familial; constituirea unui Comitet pescăresc care să ia parte la luarea deciziilor; proiect pentru un studiu de modelare hidraulică la nivelul Deltei Dunării pentru fundamentarea științifică a decolmatărilor.

ARBDD se va implica, împreună cu asociațiile de pescuit, Consiliul Județean Tulcea și instituțiile abilitate în accelerarea demersurilor la nivel UE pentru declararea RBDD ca zonă umedă defavorizată ceea ce va permite obținerea de subvenții pentru piscicultură;
Deasemenea, ARBDD va face toate diligențele în vederea modificării prevederilor Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrările și serviciile prestate de către ARBDD la solicitarea persoanelor fizice și juridice, prin introducerea tarifului pentru pescuit sportiv.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com