Click pentru a te abona

Regionalizare și identitate culturală

1 Shares

“… După cum geologul, cercetând pământul Dobrogei, constată o surprinzătoare varietate de formaţiuni, dela cele paleozoice până la aluviunile recente; şi după cum climatologul şi biogeograful întîlnesc pe acest colţ de planetă numeroase caractere, care ne duc, unele spre Mediterana, altele spre sptepele ponto-caspice, unele spre Europa centrală, altele spre podişul Anatoliei, – tot asemenea antropologul şi etnograful văd în populaţia Dobrogei un adevărat mozaic de rasse şi de neamuri, un muzeu etnografic viu; iar istoricul, urmărind destinele acestui pământ, urmăreşte o succesiune de culturi suprapuse şi de schimbări politice, în care forţa cuceritoare vine când dela nord, când dela sud şi când dela apus”. (Constantin Brătescu)

“…Dobrogea era trunchiul prin care seva rădăcinilor răsfirate în întinsa stepă eurasiatică, trecea spre cununa frunzelor și a roadelort desfășurate mai târziu în Sudul Europei. Era puntea pe unde, iarnă și vară, veacuri peste veacuri, furnicarul omenesc nu mai contenea. Straturilor istorice li s-au suprapus acelea ale legendelor. (…) Dobrogea este fereastra pe unde vine lumina și căldura casei noastre. Ea este prietenia lumei largi “. (Ion Simionescu)

Să nu uiți, prietene, prins în vâltoarea vieții, de locurile și de oamenii care ți-au marcat existența. Să nu uiți de unde vii și de unde începe povestea ta și a familiei tale. Istoria Dobrogei, poveștile și legendele ei, amintirile oamenilor trăitori de veacuri între Dunăre și Mare, întâmplările care-au marcat destine, obiceiuri și tradiții, spațiul intim, familial și familiar deopotrivă pe care-l numim “acasă”, toate acestea stau sub semnul globalizării prin…”regionalizare”.

Ulrich Beck, unul dintre cei mai cunoscuți sociologi contemporani care studiază “mondializarea și schimbările sociale”, vorbește despre globalizare ca despre  „cuvântul cel mai des folosit şi abuzat, cel mai rar definit şi probabil cel mai neînţeles, nebulos şi spectaculos din punct de vedere politic al ultimilor şi viitorilor ani”. Există în mod concret temerea că regionalizarea cea nouă a României, care, pentru moment nu va desființa județele dar va schimba regulile în cotidianul micilor și marilor unități administrative, va avea un impact direct asupra culturii și identității locale. Cu cât puterea economică locală este mai anemică, cu atât mai mult scad șansele zonei (județului?!) de dezvoltare socio-culturală și de păstrare a identității sale.

Pentru că identitatea culturală locală, presupune,  nu-i așa, existența unor valori spirituale, a unui ansamblu de cunoștințe ale societății. Cultura, ea insăși impune o anume identitate, un stil de viaţă specific, un anume comportament uman, un anume tip de nevoi și activităţi umane, pe care le regăsim în fiecare loc din Dobrogea. Din fiecare regiune istorică. Din România și din lumea întreagă.

Aș vrea să cred că temerile și angoasele mele și ale multor concetățeni ai mei în fața unui iminent “proces” de reformă administrativă (absolut necesar?!) sunt fără temei. Dar vom continua să publicăm aici povești, gânduri și întâmplări din Dobrogea, mărturii și mărturisiri, evocări și narațiuni ori disertații despre locuri și despre oameni și faptele lor de viață. Vreau să cred că ne veți susține în demersul nostru, drept pentru care vă mulțumesc și vă propun un exercițiu de cunoaștere .

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

2 Raspunsuri la Regionalizare și identitate culturală

 1. maria prihotin 17 februarie 2013 at 16:51

  reforma administrativa -absolut necesara-s-a facut un referendum in acest sens , de unde este …necesara ? exista studii , avantaje-dezavantaje ? au fost consultati oameni cu pregatire in acest sens?

  imi amintesc parerea d-nei academician Zoe Dumitresc Busulenga-
  Romania nu se regaseste in Uniunea Europeana , ii sta bine asa cum este -in matca sa – cu traditii , datini , folclor care sunt unice , pure si ne definesc , ca popor , ca neam.

  Răspunde
 2. Eduard C. 25 februarie 2013 at 23:11

  Eu sunt convins, si voi milita pana la moarte, pentru o Dobroge autonoma si, de ce nu, indepenedenta intr-o buna zi. Este adevarat, nu condusa de actualii “conducatori”, niste trogloditii, precum Mazare si Constantinescu, abrutizati de propria lor lacomie.
  Dobrogea poate deveni la fel de prospera ca si Elvetia sau Luxembourg, dar, spre deosebire de aceastea, avand la baza bogatiii tangibile: pamant fertil, apa potabila in subteran, energie, petrol si gaze, si deschidere la mare. De Romania ne leaga doar 2 poduri, atat. Noi putem trai fara ei, dar ei nu.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com