Click pentru a trimite e-mail

Rechinii Albi s-au antrenat la Babadag pentru o nouă misiune în Afganistan

0 Shares

Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecţia Forţei „Rechinii Albi” s-au antrenat în Poligonul Babadag din judeţul Tulcea, în vederea participării la misiunea NATO Resolute Support în teatrul de operații din Afganistan, începând cu luna august 2016.

exercitiu-babadag3

Activităţile de instruire au vizat: desfășurarea de exerciţii LFX de nivel  companie, în cadrul cărora s-au executat trageri de luptă cu muniţie reală cu armamentul de pe tehnica de luptă şi din dotare, combinate cu patrule de culegere de date şi informaţii, desfășurate pe intinerarii presărate cu mici injecţii ale celulei OPFOR (oposite forces) a detașamentului.

Incidentele s-au materializat în teren prin focuri de armă ale inamicului, avarierea tehnicii, răniţi la bord, teren minat, posibile DEI (dispozitive explozive improvizate) depistate. Incidentele simulate au solicitat reacţia rapidă a militarilor, astfel încât aceştia s-au antrenat şi au acţionat conform procedurilor de operare din teatrele de operaţii. Scenariul exerciţiilor a fost special planificat pentru a evalua nivelul de instruire al Rechinilor Albi, la nivel companie.

“Dorim să vedem ce se întâmplă real în teren, aşa că ne înfiltrăm şi noi, eu şi ofiţerul controlor desemnat, locotenent Octavian Piriu, într-unul dintre transportoarele plutonului 2 din compania 2 infanterie. Ofiţerii controlori sunt ofiţeri care au cel puţin o misiune multinaţională şi care pot evalua corect acţiunile din teren ale subunităţilor, prin prisma experienţei dobândite. Rolul lor este să supervizeze acţiunile militarilor din teren, să noteze fiecare greşală a acestora, pentru ca mai apoi la APA (analiza post acţiune) să dezbată totul în cel mai mic detaliu”, ne explică locotenentul.

Exercitiu-babadag1

Plutonul a primit misiunea de a executa o patrulă pe un intinerariu stabilit, în scopul culegerii de date şi informaţii utile, dintr-un sat vecin. Pornim la drum. Roţile TAB-ului păşesc cu grijă pe pământul încă umed. Comandantul de pluton, sublocotenentul Cristea Andrei şi-a instruit oamenii şi le-a comunicat ultimele detalii. Urmează acelaşi drum, unul cunoscut dar imprevizibil. După nu foarte mult timp ne oprim, comandantul de pluton ordonă: „executaţi 5 – 25” , este semn că vom debarca curând. Se deschid obloanele transportoarelor, militarii se pun în mişcare. Încet, fără grabă şi cu ochii în patru. În acest fel se poate descrie modul în care aceştia se depărtează de transportoare. Zona a fost cercetată şi este sigură, ne punem din nou în mişcare. Cum fiecare militar ştie exact ce are de făcut, suntem siguri că exerciţiul se va desfăşura ca la carte.

Următoarea „staţie” este ceva mai antrenantă, în teren se văd indicii, semn că nu departe de drum se află un posibil dispozitiv exploziv improvizat (DEI) ce ar putea pune viaţa militarilor în primejdie. Comandantul de pluton atenţionează militarii: „Posibil DEI la ora 13”. Ne oprim, executăm cei „5 C” (cofirm, clear, call, cordon, control), cercetăm cu atenţie zona iar comandantul de pluton solicită sprijinul echipei EOD. După nu foarte mult timp de așteptare, riscurile datorate prezenţei unui DEI au fost înlăturate. Zona a fost curăţată. Ne îmbarcă şi plecăm mai departe. Suntem cu grijă, întrucât şi cel mai mic semn din teren poate reprezenta o mare primejdie.

Pregătirea pentru misiune nu este una ușoară, în spatele exercițiilor din teren stă multă muncă, susținută cu responsabilitate de către fiecare Rechin Alb ce face parte din compunerea Batalionului de Infanterie Protecția Forței. (armataromaniei.ro)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com