Click pentru a te abona

Punerea în valoare a potenţialului istoric prin restaurarea şi conservarea obiectivului Farul Vechi Sulina

333 Shares

Continuăm seria proiectelor dedicate  conservării, consolidării ți protejării patrimoniului cultural cu un proiect deosebit de important pentru noi toți Farul vechi de la Sulina, acolo unde s-au scris capitole întregi din istoria Dobrogei și a Deltei Dunării, legende și povești pe care le caută cu nerăbdare și curiozitate și astăzi miile de turiști ajunși în zonă.

Amplasat inițial în apropierea punctului de vărsare a Dunării în Marea Neagră, farul se află azi, în urma expansiunii uscatului și a modificării liniei litoralului, la circa 1,5 km de țărmul mării. De formă tronconică, farul este zidit din cărămidă, înalt 17,34 m, iar accesul în interior, pe toată înălțimea lui se face printr-o scară metalică în spirală, ancorată în zidărie și iluminată prin trei ferestre circulare dispuse la înălțimi diferite. În partea superioară a farului era construită o platformă pentru circulație, cu balustradă metalică în jurul cupolei. Cupola farului a fost construită din tablă de cupru de formă cilindrică, cu diametrul de 2 metri, acoperită cu table în pantă și cu vârf pe care era montată o giruetă.

Farul emitea pe vremuri o lumină albă fixă, vizibilă de la o distanță de 15 mile marine. Inițial, pentru iluminat erau folosite lămpi cu ulei, dar din 1910-1911 a fost introdus iluminatul electric.

Farul din Sulina a fost construit de otomani între 1869-1870, după alte surse chiar la începutul secolului al XIX- lea. Scopul său era avertizarea și ghidarea pe vizibilitate scăzută sau pe timp de noapte a navelor care intenționau să intre pe brațul Sulina venind dinspre Marea Neagră. În anul 1879 , farul a fost preluat în administrare de Comisia Europeană a Dunării, organism european însărcinat cu supravegherea liberei circulații pe Dunăre și a liberului acces în și dinspre Marea Neagră.

În timp, farul a suferit o serie de modificări: cupolei i s-a adăugat pe contur un număr de patru rânduri de ochiuri de ferestre cu sticlă din cristal gros. În jurul farului au fost construite locuințe pentru personal și clădiri pentru depozitarea materialelor necesare funcționării instalației. După anul 2003 farul a fost transformat în muzeu și prezintă publicului, prin intermediul documentelor, hărților și fotografiilor, istoria orașului la sfârșitul secolului XIX.

Acum acesta este unul dintre proiectele dedicate zonei ITI Delta Dunării și vizează conservarea, protejarea  şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural din judeţul Tulcea în vederea îmbunătățirii mediului urban prin valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale, prin restaurarea punctului muzeal „Farul vechi din Sulina” sub aspect structural, funcţional şi arhitectural și includerea acestuia în circuitele turistice regionale precum și creșterea numărului de vizitatori ai Farului Vechi din Sulina, respectiv creșterea numărului de turiști ai orașului Sulina și județului Tulcea de la cca.9000 înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu la peste 11.000-20.000 după restaurarea  și conservarea acestuia.

Am convingerea și speranța că oamenii de bună credință, cei care nu sunt înregimentați politic și ca atare nu sunt obligați să mă injure pentru că am îndrăznit să împlementez proiecte pe care județul nu le-a avut niciodată, așadar, mulțimea tăcută, cea care vede cum stau lucrurile în realitate, vor vota în consecință obiective realizate, concrete, palpabile, nu promisiuni goale de conținut, din păcate, chiar și formulate cu amatorism regretabil.

Oameni buni, Oamenii și Faptele fac Diferența.

Sunt Teodorescu Horia și candidez pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Tulcea

Comandat de PSD Tulcea, executat de APDR Dobrogeacult, CMFC 21200019

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com