Click pentru a te abona

Inițiativă legislativă : punctul de amendă să scadă din 2019, pentru echilibrarea veniturilor

60 Shares

Deputatul social democrat Radu Anișoara, membru al Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților,  a propus modificarea cuantumului punctului de amendă care ar urma să scadă la 20% din indicele social de referinţă care este acum 500 de ron și ar rămâne la o valoare de 100 ron față de cca.200 ron de la 1 Ianuarie 2019, pentru a asigura rolul de prevenţie, dar, în acelaşi timp, pentru a se stabili un echilibru real între venituri şi amenzi.

“În acest moment punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. Acest tip de raportare consider că nu se mai justifică, având în vedere modificările succesive ale valorii salariului minim, dar şi a modificărilor legislative din domeniul fiscal. În acest sens, Guvernul a luat decizia de a plafona valoarea punctului de amendă la 145 de lei pentru anul 2018.

De la 1 decembrie 2018 valoarea salariului minim brut garantat în plartă va fi de 2080 de lei, iar de la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare salariul minim diferenţiat, astfel că valoarea acestuia va fi de 2350 lei pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru cei care au minim 15 ani vechime în muncă.

În lipsa unei noi plafonări, de la 1 ianuarie 2019 valoarea unui punct de amendă va fi de 208 lei sau de 2350 lei, deoarece până acum nu a existat salariu minim diferenţiat, iar articolul prin care se stabileşte valoarea punctului de amendă nu prevede la care dintre cele două nivele se va aplica cota de 10%.

Însă, la oricare valoare s-ar raporta cuantumul amenzilor acestea ar creşte excesiv şi ar crea probleme majore unor întregi categorii sociale, cum sunt şomerii, studenţii, pensionarii, etc.

Având în vedere că pensia medie lunară pentru trimestrul al II-lea al anului 2018 a fost de 1122 lei şi că în funcţie de indicele social de referinţă (i.s.r.), care este stabilit în acest moment la 500 lei, se acordă indemnizaţia de şomaj, precum şi alte subvenţii, consider necesar ca valoarea punctului de amendă să fie raportat la nivelul acestui indice şi nu la valoarea salariului minim brut garantat în plată.

Modificarea se justifică şi din perspectiva prevederilor Ordonanţei de urgenţă 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, prin care constribuţiile au trecut de la angajator la angajat, ceea ce a dus la o creştere a salariului minim brut cu aproximativ 20%.

Iniţiativa legislativă prevede ca valoarea punctului de amendă să reprezinte 20% din indicele social de referinţă. Consider că un astfel de cuantum este suficient pentru a-şi îndeplini rolul de prevenţie, dar în acelaşi timp de a fi stabilit un echilibru între venituri şi amenzi” a declarat deputatul social democrat Radu Anișoara după depunerea amendamentului.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com