Click pentru a te abona

Proiectul de Lege privind aprobarea OUG pentru pescuit şi acvacultură a fost votat din nou după un an de blocaj

535 Shares

Proiectul de lege urmăreste reglementarea unor aspecte referitoare la asigurarea concordanţei cu terminologia de specialitate din Regulamentele Uniunii Europene în domeniul pescuitului și acvaculturii. Deasemenea,  clarifică regimul juridic al unor terenuri preluate de la Administraţia Domeniilor Statului, aflate în domeniul public sau privat al statului reglementand astfel statutul juridic al amenajarilor piscicole care se afla în patrimoniul ANPA. Dar terenul se află încă la ADS blocând orice proiect de finanțare depus de aceștia.

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura și-a produs efectul odată cu promulgarea , norocul nostru că am putut evita alte motive de infringment pentru că, iată, suntem la aproape 1 an de la votul final anterior din Camera Deputaților și suntem puși în situația de a dezbate exact aceiasi lege cu aceleasi amendamente aprobate prin vot .

Istoric
Adoptată în data de 5 Aprilir 2018, Ordonanța a fost trimisă de către dl Președinte Iohannis, pe motiv de neconstituționalitate la CCR invocând motive mai mult sau mai putin întemeiate.

Principalele  motive  de neconstituționalitate invocate au fost :

  • Atribuirea în sarcina ANPA privind concesionarea, închirierea și privatizarea în domeniul piscicol pentru societățile comerciale și amenajările piscicole pe care le are în portofoliu – oare cine ar trebui să se ocupe ?
  • Bicameralism – deosebire de continut juridic intre formele adoptate de cele doua camere – motiv des invocat în lipsa de altceva
  • Atribuirea directa a concesiunilor celor care sunt deținători de active piscicole în amenajări – ceea ce este perfect normal – este considerată o încalcăre a principiului supremației legilor și principiul securității raporturilor .
  • Personalul de pază din organizațiile vânătorești care au în administrare zone de pescuit sportiv și care sunt imputernicite sa sanctioneze faptele ce constituie contraventii si sa constate infractiunile piscicole constituie in acceptiunea contestatarilor o lipsa de claritate
  • Acordul prealabil al asociatiilor de pescari în finanțarea proiectelor de repopulare a amenajărilor deținute se interpretează ca nefiind eminamente obligatoriu pentru aceștia.

Din toate aceste motive invocate a ramas în picioare, considerat neconstitutional, principiul bicameralismului tot mai des invocat în ultima vreme din lipsa de argumente clare.

Pr de lg. a fost astfel intors în Senat unde a trecut sub aceiasi formă și iată, că am votat exact același proiect  de lege dar la UN AN distanță.

Pe scurt, acest lucru înseamna blocaj, întârziere în contractare și în final, pierdere de  bani care ar fi putut fi atrași în sectorul pisciculturii

„Multumim”  d-lui președinte pentru grija pe care o are pentru sectorul piscicol.

Deputat Simion Lucian/Vicepreședinte al Comisiei de mediu și echilibru ecologic

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com