Click pentru a te abona

Proiect legislativ pentru navalisti: vârsta de pensionare și stagiul de cotizare

403 Shares

Am inițiat și depus la Parlamentul României un proiect de lege prin care se solicită recunoașterea muncii în condiții deosebite pentru lucratorii din sectorul de construcții nave și completarea în consecință a Legii 263/2010 privind sistemul de pensii publice. Proiectul de lege s-a conturat după o amplă consultare cu sindicatele navaliștilor și în special cu Președintele Sindicatului Liber al Navaliștilor Tulcea, Doru Șchiopu.

Stagiul complet de cotizare propus pentru această categorie de lucrători va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

Condiţiile de muncă din industria navală sunt grele şi de multe ori periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Munca în construcţia de nave se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase (frig, ploaie, ger, căldură) sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate, hale în care frigul se simte semnificativ iarna, iar vara senzaţia de căldură este amplificată. Mai mult decât atât, utilizarea unor echipamente de mare capacitate sau tonaj generează nevoia unei atenţii deosebite deoarece orice eroare poate pune în pericol viaţa lucrătorilor.

Condițiile de muncă din România sunt, în conformitate cu statisticile Agenției Europene pentru Muncă, printre cele mai grele din Uniunea Europeană: nivelul încărcăturilor grele operate de salariații români (49 în România, 29,3 în UE, calculat în conformitate cu metodologia EU – OSHA), activitățile repetitive (80,2 în România, 58,2 în UE, calculat în conformitate cu metodologia EU – OSHA), pozițiile dificile (70,6 în România, 42,8 în UE, calculat în conformitate cu metodologia EU – OSHA), intensitatea muncii (47,1 în România, 26,6 în UE, calculat în conformitate cu metodologia EU – OSHA), substanțele chimice (20,8 în România, 16,5 în UE, calculat în conformitate cu metodologia EU – OSHA), zgomotul (35,2 în România, 25,7 în UE, calculat în conformitate cu metodologia EU – OSHA) reprezintă indicatori care probează condițiile mult mai grele cu care se confruntă salariații din România în comparație cu alte state membre.

Riscurile la care se expun angajaţii din şantierele navale sunt unele semnificative în comparaţie cu alte sectoare economice. Riscul apariţiei bolilor articulare, cervicale, lombare pe fondul desfăşurării activităţii în spaţii extrem de înguste în anumite cazuri: azbestoza şi mezoteliomul (cancer al pleurei) reprezintă unele dintre cele mai importante riscuri cu care se confruntă salariaţii din şantierele navale, în condiţiile inhalării de azbest sau de alte gaze utilizate în procesul de producție. Așadar, starea de sănătate a lucrătorilor din acest sector de activitate ve se degradează mai repede în timp și devine precară pe fondul unor condiţii de muncă grele.

Reducerea vârstei de pensionare pentru navalişti ţine cont de condiţiile de muncă deosebite pe care aceştia le îndură în fiecare zi (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice). De asemenea, aceste condiţii nu permit menţinerea pe piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă. Această situaţie afectează potenţialul de dezvoltare al sectorului construcţii nave şi, iremediabil, starea de sănătate a lucrătorului.

Considerăm că promovarea acestei iniţiative legislative ar duce la :

  • stoparea migrației forței de muncă din șantierele navale românești
  • acoperirea deficitului de forță de muncă
  • păstrarea salariaților cu grad înalt de calificare
  • stabilitate și întregirea familiilor
  • dezvoltarea comunităților locale

Acest proiect vine sa rezolve o problemă socială care vizează o categorie de salariați ce sunt angajați în sectorul privat și reprezintă, în toate zonele în care lucrează, un pilon de stabilitate pentru comunitățile locale. Acestea fiind spuse, cred că toți colegii vor înțelege exact situația expusă și vor vota pentru toți navaliștii din România, pentru cei care construiesc navele care operează pe toate mările și oceanele lumii.

Deputat PSD – Simion Lucian Eduard

Circumscriptia 38 – Tulcea

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com