Click pentru a te abona

Programul Microindustrializare 2018: Cum pot lua IMM-urile finanţare nerambursabilă de maximum 200.000 de euro(ajutor de minimis).

93 Shares

* “Consider că este o șansă pe care nu trebuie să o rateze niciun antreprenor care dorește să se dezvolte, să se modernizeze pentru a deveni competitiv în economia de piață . Acest program încurajează  și stimulează mediul de afaceri să se dezvolte și altfel, în afară de accesarea clasicelor credite bancare pentru care plătesc comisione și dobânzi ce uneori depășesc 10% pe an din valoarea creditului”. (Deputat Radu Anișoara)DNews: Întreprinderile mici şi mijlocii  care au cel putin un an de la infiintare ,au activitate  de producție in România pot depune cererile de finanțare și planurile de afaceri online pentru a putea obține fondurile nerambursabile de la bugetul de stat de maxim 200.000 de euro  pentru investiții, în programul Microindustrializare 2018. Ce presupune acest lucru?

Dep.Radu Anișoara:  Pentru înscrierea în Programul Microindustrializare 2018, operatorii economici pot completa şi transmite online planul de afaceri până la epuizarea bugetului. Alocaţia financiară nerambursabilă (AFN) pentru firmele selectate va fi de maximum 200.000 de euro  pentru un  beneficiar.  Suma va acoperi cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.  Așadar , antreprenorul va suporta în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. Beneficiarii sunt obligati pentru o perioada de minim 3 ani sa mentina investitia pentru care primesc AFNin cadrul programului multiannual de industrializare.

DNews:  Antreprenorul trebuie să aibă banii necesari pentru derularea afacerii sau începe activitatea conform proiectului după ce va primi acest ajutor nerambursabil?

Dep.Radu Anișoara: In termen de 10 zile de la data primirii scrisorii de acceptare de principiu pentru finantare, beneficiarii vor semna contractul de finantare. Termenul limita este 4 dec.2018.  Pentru contributia proprie poate fi folosita   si componenta de credit bancar. Cheltuielile eligible, certificate , pentru care se aloca fonduri din cadrul programului se efectueaza in maxim 60 de zile lucratoare de la semnarea contractului.DNews: Care este bugetul alocat schemei de minimis pentru anul în curs?

Dep.Radu Anișoara:  Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2018 este de 74.359.000 lei. Prin implementarea programului statul estimează că va acorda ajutor de minimis unui număr de 165 de beneficiari în anul 2018.

DNews: Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească IMM-urile pentru a beneficia de acest ajutor nerambursabil de la stat?

Dep.Radu Anișoara:  Da, IMM-urile care aplică trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care: *să aibă capital social integral privat; *asociaţii sau acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul acestui program decât cu o singură societate; *să aibă cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de afaceri; *să nu aibă datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru. Deasemenea, *beneficiarii sunt obligaţi pentru o perioadă de minimum 3 ani (începând cu anul următor acordării de ajutorului nerambursabil), să menţină investiţia pentru care primesc ajutor și să păstreze numărul locurilor de muncă existente la data deschiderii aplicaţiei de înscriere și locurile de muncă create prin program.

DNews:  Sunt eligibile anumite domenii de activitate?

Dep.Radu Anișoara:  Da, vorbim despre IMM-urile care fac producție, sunt codurile CAEN specifice unor astfel de domenii de activitate. Sunt excluse de la finanțare, ca și în celelalte programe dedicate IMM-urilor, bugetul de stat, domenii legate de alcool, tutun, jocuri de noroc, armament, muniții, precum și agricultura și pescuitul (nu însă și procesarea, care intră la industrie alimentară, de exemplu).

DNews: Puteți să enunțați concret unele dintre potențialele cheltuieli eligibile?

Dep.Radu Anișoara: Obiectul finanţării trebuie să se încadreze într- una sau mai multe dintre următoarele categorii de cheltuieli eligibile: Echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT tehnică de calcul tip PC, licenţe necesare desfăşurării activităţii, sisteme audio-video, cu excepţia jocurilor de noroc mecanice, achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie, inclusiv din elemente prefabricate.  Achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse  regenerabile de energie  pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, Investiţiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci de produse si servicii (francize, etichetare ecologica, licente), software-uri necesare desfăşurării activităţii pentru care se solicită finanţare, consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program şi implementarea proiectului (maxim 8000 lei fără TVA). Cine este interesat trebuie să consulte lista codurilor CAEN eligibile.

DNews: Vă mulțumim.

Dep. Radu Anișoara:  Dacă sunt întrebări, dacă sunt lucruri pe care aș putea să le explic în detaliu, voi face acest lucru atunci când voi primi solicitări în acest sens. Consider că este o șansă pe care nu trebuie să o rateze niciun antreprenor care dorește să se dezvolte, să se modernizeze pentru a deveni competitive.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Un Raspuns la Programul Microindustrializare 2018: Cum pot lua IMM-urile finanţare nerambursabilă de maximum 200.000 de euro(ajutor de minimis).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com