Click pentru a trimite e-mail

Programul IMM INVEST promite credite garantate de stat. Ghinion. Băncile nu au nici proceduri, nici protocoale finalizate cu statul

521 Shares

Guvernul Iohannis-Orban a tot promis măsuri liberale (ferme!) de susţinere a economiei româneşti, mai ales în contextul pandemiei SARS-COV-2.

În acest sens, au promis că vor adopta diferite programe de susţinere a companiilor afectate de criză, programe, dedicate mai ales întreprinderilor mici şi mijlocii. Și a apărut IMM INVEST (!) un program pe care mulţi antreprenori l-au aşteptat cu interes pentru că sperau să-și salveze companiile accesând credite garantate  de stat.

Desigur, pentru a fi eligibile, IMM-urile trebuie să îndeplinească o serie de criterii şi să se înregistreze pe un portal dezvoltat de Ministerul Economiei cu declaraţia privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM-uri.

Iniţial, portalul anunţat cu mare tam-tam s-a dovedit a fi nefuncţional dar imediat a fost identificat şi vinovatul de serviciu: site-ul nu a funcţionat din cauza PSD, redau declaraţia domnului ministru Cîţu: „Probabil aceleaşi personaje care aruncă cu noroi în tot ceea ce face Guvernul, au atacat site-ul IMM INVEST. Nici eu şi nici românii oneşti care au acum nevoie de aceste resurse nu ne aşteptam la o asemenea ticăloşie.” Evident, nu putea fi vorba de incompetenţa lor, aşa ceva era/este exclus(!)

Într-un final au reuşit să facă portalul funcțional iar investitorii au putut să se înregistreze, până în acest moment fiind înregistraţi peste 37.000 de solicitanţi. Cu speranța că-și vor salva afacerile.

Dar, ghinion (!) după cum au aflat antreprenorii, în acest moment nu pot accesa niciun fel de credit. În cazul IMM INVEST nicio bancă nu a semnat vreo convenţie cu statul, iar procedurile nu sunt finalizate.

Unul dintre mulții potenţiali beneficiari ai programului invocat cu emfază de către Guvernul Orban, a primit următorul răspuns incredibil de la bancă: „mai la vară…ce atâta grabă”.  “Nu avem protocol încheiat cu Guvernul, nu avem proceduri de implementare”. La vară, aşa cum dup[ cum spun operatorii de credite, vor avea proceduri, vor avea protocol, sigur, nu vor mai avea disponibilităţi, pentru că trebuie să-l împrumute pe domnul Cîţu, dar va urma o altă încercare, nu-i așa, mai bine implementată pentru antreprenorii care vor ma rezista până atunci.

Se vede treaba că toate discursurile publice prin care PNL a promis măsuri de susţinere a economiei româneşti sunt doar praf în ochii românilor, fraze umflate cu potențiale realizări dacă respectivul om de afaceri se descurcă cu banca, cu angajații, cu chiria, dacă se descurcă, în general. În fapt, Guvernul liberal Orban nu a luat măsurile necesare pentru operaţionalizarea programelor.

Pare, însă, că programul a avut totuşi şi efecte benefice, numai că doar pentru PNL și în anumite “condiții”. Mă refer aici la acuzele publice ale unor jurnalişti, care au declarat că au fost demişi de la televiziunea la care lucrau, după ce aceasta a aplicat pentru programul menţionat și atunci, mă întreb retoric așa ar trebui să funționeze? Ce ar trebui să facă celelalte firme să aibă succes după ce aplică?

Un lucru este însă cert, IMM INVEST reprezintă o bătaie de joc la adresa miilor de antreprenori care se luptă pentru a salva zeci de mii de locuri de muncă şi propriile afaceri.

Dacă tot vorbim de bani, vreau să adresez o întrebare şi doamnei ministru Violeta Alexandru, de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale:

Stimată doamnă, vă ajung 979 de lei pentru o lună de zile să vă cumpăraţi mâncare, să plătiţi chiria sau creditul, să asiguraţi şi alte nevoi ale copiilor care stau izolaţi în casă? Aştept public răspunsul dumneavoastră, doamna ministru.

Menţionez doar, că PNL a contestat toate legile adoptate de Parlament pentru susţinerea oamenilor şi firmelor afectate de COVID19, inclusiv legea pentru susţinerea chiriilor pentru persoanele cu veniturile afectate de COVID19.

Deputat Radu Anișoara/Declarație politică

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com