Click pentru a te abona

Primul document epigrafic (sec.IVd.Hr) descoperit la Cetatea Noviodunum

0 Shares

* Descoperirea reprezintă un stâlp miliar, care are 1,40 m înălțime și o inscripție în limba latină ce datează din perioada 317 si 324 d. Hr., o coloană care marca distanța între două localități în Imperiul Roman ridicată în timpul domniei comune a împăraților Constantin și Licinius.

niviodunum02

 

Specialiștii în arheologie de la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea din cadrul Institutului de Cercetare Eco-Muzeal Tulcea, au făcut o descoperire de excepție săptămâna trecută în punctul Pontonul Vechi al Cetății Noviodunum, care îmbogățește cu noi informații cercetările arheologice realizate an de an în acest important sit nord-dobrogean. Creșterea și retragerea apelor Dunării, care afectează zona de nord- est a anticei Cetăți Noviodunum, ne oferă o configurație nouă a punctului Pontonul Vechi, dar și noi informații privind complexul arheologic.

“La finele săptămânii trecute, odată cu scăderea cotelor Dunării, la o atentă cercetare a zonei de la Pontonul Vechi, am descoperit o coloană din calcar, care prezenta o inscripție. Având în vedere că zona este tranzitată de mijloace auto și atelaje, am luat decizia salvării artefactului. În acest sens, a fost realizată o casetă, fiind scoasă coloana, care era ”prinsă” într-un strat de aluviuni. Descoperirea semnalată de apele Dunării, reprezintă un stâlp miliar, care are 1,40 m înălțime și o inscripție în limba latină. Facem precizarea, că această inscripție a fost descoperită în apropierea edificiului cercetat în anul 2012. Inscripția reprezintă primul document epigrafic descoperită la Cetatea Noviodunum în cei 21 de ani de când au fost reluate cercetările arheologice.  ” ne-a comunicat dr. Aurel-Daniel Stănică, Șef Birou Arheologie Preventivă în cadrul ICEM Tulcea .

Existența unor edificii în punctul Pontonul Vechi nu este surprinzătoare, întrucât a fost semnalată prima dată în anul 2003, apoi observațiile au continuat în 2005, dar oscilațiile nivelului Dunării și aluviunile depuse de aceasta, au făcut imposibilă o continuare a cercetărilor. În primăvara anului 2011, în punctul Pontonul Vechi au fost observate noi segmente de ziduri, care confirmă prezența unor edificii. Vara anului 2012, a fost propice, Dunărea dezvăluind noi ziduri, care aparțin unui edificiu monumental, care poate fi o bazilică.

“Inscripția descoperită la Noviodunum reprezintă o borna miliara, cu alte cuvinte o piatră care marca distanța între două localități în Imperiul Roman. Ea a fost ridicată în timpul domniei comune a împăraților Constantin și Licinius, având pe fiii lor asociați la domnie. Piatra se datează între 317 si 324. Această bornă constituie un element dintr-un program mai vast de refacere și reparare a drumurilor din Imperiu, început sub Diocletian, program care a inclus și nou-organizata provincie Scythia (corespunzătoare Dobrogei de astăzi). Atâta timp cât au guvernat împreuna, Constantin și Licinius au continuat acest proiect edilitar” a declarat Prof. Univ. Dr. Lucretiu Birliba, de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iași, Facultatea de Istorie, care a văzut inscripția.

Cetatea Noviodunum este situata în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (in limba turca Cetatea Veche), la aproximativ 2 km de orașul Isaccea, pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, de pe cursul sau inferior. Datorita poziției sale geografice, Noviodunum a avut un important rol strategic si economic înaintea venirii romanilor, care s-a accentuat in perioada romana, romano-bizantina, medie-bizantina si in evul-mediu.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com