Click pentru a te abona

Primim la redacție: PENSIUNE = EVAZIUNE (?)- una dintre “chestiunile” Deltei rămase în “coadă de pește”

0 Shares

Pensiune

 

În lumea civilizată , “pensiunea” este o casă locuită , cu 2-4 camere în plus față de nevoile proprietarilor, pe care aceștia le închiriază . Gazdele și chiriașii se întâlnesc în fiecare zi la masă , asemenea unei familii mai mari care se înfruptă din bunătățile pregătite de stapâna casei (de cele mai multe ori) .
În România, ca urmare a unei legislații defectuoase, o pensiune poate avea zeci de camere, dar aceeași organizare internă cu structura de personal ca și un hotel.
De ce proprietarul unei asemenea structuri de cazare preferă să o numească “pensiune” ?
Pentru eliberarea autorizației de construcție a unui hotel este obligatoriu avizul Direcției de Sănătate Publică (DSP), care verifică proiectul pentru a constata dacă accesul în blocul alimentar al bucătăriilor se face pe traseul admis (vestiar haine oraș – baie – vestiar haine lucru – bucătărie). Se mai verifică și dacă se poate aplica “trasabilitatea” , astfel incât să se poată stabili drumul alimentelor de la furnizor și până în farfuria clientului .
După inaugurare, hotelul este controlat de DSP , DSVSA (siguranța alimentelor) , ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), Protecția Consumatorilor, ANAF, Garda de Mediu, Metrologia, Poliția Economică, Poliția sanitar-veterinară , Agenția de Mediu, ORDA, etc .
În schimb, pensiunile, de exemplu, nu sunt controlate de nimeni pentru că, în majoritatea cazurilor sunt construite de persoane fizice, de multe ori sub titulatura de “casă de vacanță”, astfel încât oricărui organ de control i se spune că este locuință privată iar turiștii prezenți sunt rude și musafiri .
În felul acesta foarte mulți proprietari de pensiuni sunt campioni ai evaziunii fiscale. Aceștia nu plătesc TVA, CAS, impozit pe profit sau taxa locală de cazare. Toți angajații (cu precădere localnici) nu au contracte de muncă iar la sfârșitul sezonului sunt dați afară fără nicio plată compensatorie. Acești angajați vor avea mari probleme atunci când vor ajunge la vârsta pensionarii. În plus, pentru că aceste pensiuni aparțin unor persoane fizice, impozitul pe clădiri, plătit primăriei este de 15 ori (!) mai mic decât dacă ar fi fost ale unor firme. Practic, bugetul de stat și cel local sunt grav afectate de aceste practici haiducești .
Turiștii care optează pentru pensiuni cred că plătesc mai puțin. Și este firesc să fie așa din moment ce cheltuielile proprietarului sunt de 20 lei/cameră/zi de cazare , din care curățenia, apa, săpunul din baie și curentul electric sunt cam 10-12 lei iar energia consumată de aerul condiționat (dacă există) este de 6-8 lei .
Prețul de 50-60 lei/cameră/zi de cazare, ar fi un preț correct și ar rezulta un adaos de 150-200 % .
Pensiunile închiriază camera cu prețuri de 100-150 lei/zi , adică, un adaos de 400-750 % (!), foarte mare în raport cu ceea ce oferă în schimb.
Majoritatea proprietarilor de pensiuni cumpără toate produsele fără documente fiscale și nu emit factură pentru cazare, masă sau servicii, practic, tot adaosul ajunge în niște buzunare .
Fostul ministru Grapini a încercat o impozitare a acestor pensiuni dar , în final , totul a rămas în “coadă de pește ” .
Turiștii care iubesc aceste locuri și cărora le pasă de ceea ce se întâmplă, ar trebui să opteze în primul rând pentru pensiunile unde proprietarii iși au și domiciliul. Ei aici locuiesc tot timpul anului. În al doilea rând, ar trebui să solicite factură pentru toți banii plătiți. Astfel, proprietarul de pensiune nu ar mai cumpăra pește de la braconierul care pescuiește cu acele nenorocite de aparate electrice, ci de la pescarul autorizat sau de la cherhana, de unde primește documente pentru marfă. Și nu ar mai cumpăra restul alimentelor de la furnizorii de produse expirate la jumătate de preț . În fine , turiștii care revin, ar trebui să ocolească pensiunile ai căror patroni nu întocmesc contracte de munca angajaților .
Numai așa o parte din bani ar putea contribui la dezvoltarea comunităților locale și nu la JEEP-urile, viloaiele sau amantele unor patroni de pensiune veniți de aiurea care-și închipuie că turiștii sunt vaci de muls iar localnicii sunt niște fraieri de care trebuie să-și bată joc !

Semnează: Promovez Delta(fb)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Un Raspuns la Primim la redacție: PENSIUNE = EVAZIUNE (?)- una dintre “chestiunile” Deltei rămase în “coadă de pește”

  1. competitiv 1 martie 2014 at 0:58

    Cele scrise de dumneavoastra corespund unor realitati , care datorita incompetentei sau complicitatii unor autoritati sunt echivalente cu normalitatea . Intrebarea pe care mi-o pun retoric este daca stiati ce legatura exista intre pensiunea din imagine si ..” operatiunea …tigareta 2 ” ???? Daca functionarea unor pensiuni este asociata cu evaziunea ….ei bine cea din imagine ( cea verde ) ..s-a “nascut” ca urmare a unei mari operatiuni …..! Tocmai de asta ne intrebam….. “..ne mai facem noi bine ??? “

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com