Click pentru a te abona

Primarul Ilie Ștefan pregătit să demisioneze dacă nu mai are susținerea majorității cetățenilor din comuna Luncavița

0 Shares

Dobrogeanews: Se organizează un miting împotriva dumneavoastră de către un grup  de oameni iar dumneavoastră solicitați prezența tuturor membrilor comunității la acest miting pentru o dezbatere publică (!?)

Luncavita-aerianIlie Ștefan, primar: Da, se organizează un miting, un protest la adresa mea, pentru că eu sunt cel considerat vinovat pentru nemulțumirile unor cetățeni, care, iată, se consideră nedreptățiți în exercitarea unei activități economice, în speță, creșterea animalelor.

Marți 28 aprilie 2015 între orele 11:00 – 13:00 va avea loc această acțiune de protest în urma solicitării depuse de Paula GHEORGHEVICI, cerere pe care eu în calitate de primar am aprobat-o, conform legii.
Vreau să vă spun  că de doi ani sunt pur și simplu hărțuit, sunt amenințat și, după cum mă cunoașteți, nu sunt genul care să se plângă, dar am ajuns la limita răbdării (!) Drept pentru care solicit o dezbatere publică pentru că eu consider în continuare că numai dialogul poate rezolva toate disputele, nemulțumirile unora sau ale altora. Așadar solicit prezența tuturor cetățenilor care sunt interesați de aceste probleme ale comunei Luncavița. În felul acesta fiecare-și va putea spune părerea deschis, în fața tuturor, eu voi explica odată în plus care este situația de facto și voi proceda în conformitate cu dorința majorității. Dacă constat că nu mai am susținerea majorității cetățenilor care m-au ales, îmi voi prezenta demisia din funcția de primar al comunei Luncavița și mă voi pune la dispoziția celor care vor dori mai multe explicații cu argumente/documente concrete.

Dobrogeanews: Care sunt problemele pentru care ați ajuns la această hotărâre radicală ?

Ilie Ștefan, primar: Concret, încă din luna septembrie 2013 dna. Paula GHEORGHEVICI împreună cu dl. Stamate STOICA îmi trimit nenumărate solicitări în scris prin care îmi cer să le distribui suprafețe de teren pentru pășunat din domeniul public sau din cel privat al comunei, adică din ceea ce denumim generic „izlaz”. De asemenea îmi sunt cerute permanent copii ale unor documente, îmi sunt puse o serie de întrebări, iar fiecare adresă pe care o primesc se încheie invariabil cu amenințări de genul: „…vom formula plângeri de natură penală, civilă și administrativă…”

Am răspuns la absolut fiecare adresă în termen, am explicat cu argumente că la momentul actual Primăria Comunei Luncavița nu deține suprafețe libere de teren, am oferit mii de documente în copie, care oricum pot fi găsite pe www.comunaluncavita.ro și i-am îndrumat de fiecare dată, să reclame dacă ei cred că este cazul, așa după cum mă amenință în permanență, la instituțiile abilitate în fața cărora sunt pregătit să răspund în calitatea de primar și să suport consecințele dacă am greșit.
– i-am invitat de nenumărate ori la discuții, atât cu mine cât și cu ceilalți consilieri locali și i-am îndrumat ca activitatea lor economică să o realizeze în regim concurențial, să arendeze terenuri de la proprietari acordându-le o redevență anuală care să ducă la mărirea suprafețelor lor de pășunat.
– din păcate nu numai că nu au înțeles interesul meu de a-i sprijini și de a le oferi explicații corecte, dar au trecut la alte tipuri de manifestări, pe care le consider hărțuieli la adresa mea, provocatoare de stres și de perturbări atât ale activităților mele publice cât și familiale.

Dobrogeanews: Cu alte cuvinte, rezumând cele întâmplate de-a lungul timpului, ar trebui să – i nedreptățiți pe unii cetățeni ai comunei pentru a rezolva cerințele altor cetățeni.

Ilie Ștefan, primar: Concret, în izlazul comunei Luncavița se află suprafețe de teren agricole cu următoarele categorii de folosință: arabil, amenajări piscicole – ape, canale, drumuri de exploatație, diguri, etc. Nu există suprafețe din categoria pășuni sau fânețe, iar toate terenurile arabile existente, aproximativ 1200 ha au fost împărțite încă din anii ’90 tuturor familiilor, persoane fizice din Luncavița și Rachelu, în suprafețe care în proporție de peste 90% sunt de 0,50 ha. La momentul actual peste 2000 de familii din comună folosesc aceste terenuri în concesiune pentru producerea de furaje necesare animalelor din gospodăriile proprii, plătind o redevenă cuprinsă între 32-50 Euro/Ha/An, aducând un venit total de 32.000 Euro/An la bugetul local. Anual în luna februarie sunt anulate contractele celor care înregistrează datorii, iar terenurile se distribuie altor familii care nu dețin teren și au solicitare în acest sens.

Pe lângă aceste terenuri arabile au mai fost concesionate în anul 2009, prin hotărâri ale Consiliului local și prin licitații publice și alte suprafețe din categoria ape-amenajări pisciole, pentru piscicultură cu asolament agricol și agricultură, unde se percep redevențe cuprinse între 90 – 160 Euro/Ha/An. Aici concesionarii, persoane juridice, pe lângă redevența chiar și de patru ori mai mare decât a persoanelor fizice au desfășurat investiții de peste 500.000 Euro pentru achiziția sistemelor de pompare, lucrări de decolmatare a canalelor și captare controlată a apei, de supraînălțare a digurilor de protecție, de refacere a călugărilor sau de îndepărtare a vegetației de stufăriș. În total pentru suprafața de 460 ha se încasează anual suma de 41.480 Euro.
O singură parcelă publică de 40 de ha, tot din categoria de folosință ape – amenajări piscicole a rămas neconcesionată și ea este folosită în comun și gratuit pentru pășunat de chiar doamna Paula GHEORGHEVICI, deținătoare a 14 bovine și 53 caprine, dar și de alți cetățeni din Rachelu cu un număr mult mai mic de animale. Deoarece această suprafață nu are categoria de folosință pășune sau fâneață, nu face obiectul OUG nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Din toate aceste sume încasate anual se asigură în primul rând finanțarea și cofinanțarea proiectelor europene sau naționale, care sunt de necontestat în ambele localități ale comunei, care se văd și pe care nu le voi mai enumera. Pe lângă aceste investiții, tot din acești bani se asigură transportul elevilor din Rachelu la Luncavița, naveta cadrelor didactice, funcționarea liceului, a sălii de sport, a căminului cultural și a altor edificii publice. Fără asigurarea anuală a acestor venituri proprii nu s-ar mai putea construi nimic și nu s-ar putea întreține cele existente!
Sunt multe de spus dar aștept cu mare interes mitingul din data de 28 aprilie și felul în care vor înțelege cetățenii că este nevoie de o dezbatere publică pașnică, cu argumente. Un dialog constructiv.

Dobrogeanews: Aveți un mesaj pentru cetățenii care v-au votat pentru trei mandate la rând?

Ilie Ștefan, primar: Da, aș avea un mesaj –

Stimați cetățeni ai Comunei Luncavița, doresc să vă asigur de câteva lucruri:
– în toată activitatea mea, în calitate de simplu cetățean, ca profesor, dar mai ales ca primar am muncit cu încredere și cu suflet pentru dezvoltarea Comunei Luncavița și implicit a zonelor rurale; Poate din acest considerent am fost ales președinte al Filialei Județene Tulcea a Asociației Comunelor din România, Vicepreședinte și ofițer de presă al Asociației Comunelor la nivel național și Membru supleant în Comitetul Regiunilor la Bruxelles;
– am încercat să ajut și să sprijin pe fiecare locuitor, categorie socială sau profesională din Comuna Luncavița, dar și din alte teritorii administrative;
– nu „țin cu dinții” de funcția de primar și indiferent de calitatea pe care o voi avea în viitor, mă voi implica și voi fi alături la toate acțiunile menite să dezvolte Comuna Luncavița. Vă asigur de buna mea credință în tot ceea ce întreprind dar trebuie să rezolvăm această problemă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com