Click pentru a trimite e-mail

Prima reuniune a noului Consiliu Ştiinţific al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

0 Shares

“Am informat Consiliul Ștințific al RBDD  de faptul că există două focare de pestă porcină africană în apropierea Rezervației, la granița României, în Ucraina, la Odesa și Nicolaev *Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a supus atenției membrilor Consiliului Științific lista de proiecte prioritare pentru finanțare din instrumentul ITI, care să asigure implementarea prevederilor Planului de management pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării și trecut în revista realizările importante ale ultimului an de activitate.

arbdd

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a organizat la sediul său prima ședință a Consiliului Științific al Rezervației Biosferei Delta Dunării, în componența sa aprobată prin Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1521/2015. Potrivit prevederilor art. 2 al Ordinului, Consiliul ştiinţific are rol de autoritate ştiinţifică pe teritoriul RBDD şi în conformitate cu prevederile art. 4^2 din Legea 82/1993, privind constituirea Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, cu modificările şi completările ulterioare, rolul Consiliului ştiinţific este de a îndruma şi supraveghea activitatea Administraţiei Rezervaţiei.

“Am informat Consiliul Ștințific al RBDD  de faptul că există două focare de pestă porcină africană în apropierea Rezervației, la granița României, în Ucraina, la Odesa și Nicolaev . Trebuie să reiterez faptul că încă de la începutul anului, atunci când făceam monitorizarea coloniilor de pelicani în vederea potențialelor cazuri de gripă aviară am solicitat Ministerului Mediului, printre altele, și extracția periodică a unor exemplare de mistreți (și a altor animale care trăiesc în zonă) pentru examinarea stării lor de sănătate, pentru monitorizare și pentru a avea posibilitatea de a interveni în timp util într-o astfel de situație, când la graniță avem semnalate cazuri de gripă porcină africană. Din păcate, Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) nu a fost inclusă în Studiul executat de minister privind speciile invazive la nivel național, drept pentru care am revenit cu solicitarea ca RBDD să fie inclusă în studiul respectiv . Pentru că altfel noi nu putem face extracții periodice de animale pentru a monitoriza starea lor de sănătate.

Pentru situația actuală am sesizat ministerul dar există proceduri speciale pentru situații deosebite cum este aceasta, astfel încât, colaborăm cu DSVSA, cu Prefectura Tulcea și toate celelalte instituții abilitate, s-a reactivat Centrul local de combatere a bolilor la nivel județean, au fost identificate inclusiv fondurile de vânătoare aflate în apropierea graniței cu Ucraina (Stipoc,Tatanir, Sireasa, Popina, Somova) de unde vor fi extrase 50 de exemplare de porci mistreți pentru evaluarea stării de sănătate.

Până la acest moment nu avem semnale din zonă că ar fi probleme în acest sens dar lucrurile trebuie făcute cu responsabilitate, în cel mai scurt timp pentru a preîntâmpina o situație de criză într-o perioadă în care localnicii, operatorii de turism din deltă se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă” declară Guvernatorul Lucian Simion pe site-ul său personal.

Pe ordinea de zi s-au aflat Raportul de activitate al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru anul 2014 și Programul de activitate pentru anul 2015. Au fost prezentate plenului ședinței modificările legislative propuse de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, dintre care unele au fost deja aprobate sau urmează să fie aprobate.

Având în vedere că ne aflăm în perioada de finanțare 2014 – 2020, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a supus spre atenție membrilor Consiliului Științific lista de proiecte prioritare pentru finanțare din instrumentul ITI, care să asigure implementarea prevederilor Planului de management pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Rezervația Biosferei Delta Dunării, România, împreună cu Rezervația Biosferei Dunărea din Ucraina, cele două componente ale Rezervației Biosferei Transfrontalieră Delta Dunării România/ Ucraina, au început implementarea prevederilor Recomandărilor de la Pamplona pentru rezervațiile biosferei transfrontaliere, fapt ce a fost prezentat pe larg membrilor Consiliului Științific în ceea ce privește progresele înregistrate și planul de acțiune pentru 2016.

De asemenea, a fost prezentat Consiliului Științific și Raportul privind Starea mediului pe anul 2014 în Rezervația Biosferei Delta Dunării, dar și problematici legate de cooperarea internațională a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, precum Planul de monitoring comun România-Ucraina în Delta Dunării și implementarea Convenției Patrimoniului Mondial UNESCO.

Propunerea celor prezenți a fost ca în anul 2016 să se organizeze două ședințe ale Consiliului Științific, în primăvară și în toamnă.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com