Click pentru a te abona

Președinția Consiliului UE, temă de dezbatere pentru parlamentari români și o delegație a Parlamentului Republicii Letonia, aflată în vizită oficială în România

0 Shares

Timp de două zile (16-17 aprilie) membri ai Comisiilor reunite pentru  politică externă și a celei pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor și Senatului au avut întâlniri de lucru cu delegaţia Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Republicii Letonia, aflată în vizită oficială în România.

Deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă  a prezentat într-o declarație de presă importanța întâlnirii la nivel parlamentar cu partenerii letoni, în condițiile în care România se pregătește să asigure președinția Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 iar Letonia a deținut această înaltă responsabilitate în primul semestrul al anului 2015.

“Din delegația Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Republicii Letonia au participat la discuții domnul Ģirts Ostrovskis, reprezentantul Parlamentului Republicii Letonia la Uniunea Europeană și domnul Atis Lejiņš, membru al Comisiei.  Prioritățile Letoniei pentru anul acesta în cadrul UE vizează dezbaterea privind viitorul Uniunii, discuțiile privind viitorul Cadru Financiar Multianual, Letonia fiind interesată de menținerea alocărilor pentru politica de coeziune și politica agricolă și de Brexit cu semnal clar de menținerea unei relații apropiate cu UK. Asemenea țării noastre, Letonia dorește să contribuie activ la consolidarea capacităților de apărare ale Uniunii Europene, a uniunii digitale, Energiei și la creșterea eficienței transporturilor.

Am reținut prioritățile de politică externă ale Letoniei pentru anul acesta, important pentru țara prietenă în condițiile în care celebrează Centenarul independenţei naţionale pe 18 noiembrie (!) și anume creșterea prosperități ţării și abordarea consecventă de prioritizare a politicilor de securitate, inclusiv securitate energetică, a relațiilor cu partenerii din regiune, a relației transatlantice și a unei participări active la UE.

Relaţiile româno-letone sunt bune, negrevate de probleme de natură litigioasă. Avem poziții asemănătoare în domenii precum: securitatea energetică, problematica de securitate şi rolul NATO, promovarea vecinătăţii estice şi sudice pe agenda europeană. Există posibilități de cooperare pe noile tehnologii Letonia fiind considerată un laborator de start-up-uri în domenii precum tehnologia informației (componente hardware) industria farmaceutică, telecomunicațiilor etc. Se pot semna acorduri de cooperare în domenii în care Letonia excelează (industria lemnului, chimia organică).

Experienţa colegilor parlamentari letoni este binevenită pentru noi în condițiile în care sunt evidente similitudinile contextului politic, de aceea am dorit să aflăm cât mai multe lucruri de la membri delegaţiei letone dacă au existat disensiuni politice dacă ne gândim că alegerile parlamentare şi preşedinţia consiliului UE au avut loc concomitent în Letonia, la sfârşitul anului 2014, respectiv începutul lui 2015. Același lucru se va întâmpla și la noi pentru că anul 2019 pe lângă deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE, va fi şi un an electoral. Parlamentarii letoni au precizat că nu au existat niciun fel de disensiuni și au subliniat faptul că în Letonia consensul politic între partide a fost general. Reprezentanții letoni ne-au vorbit despre necesitatea acumulării de experienţă printr-un dialog complex, aplicat, cu ţările care au deţinut anterior preşedinţia Consiliului UE, subliniid faptul că este absolut necesară prezența experților în toate domeniile.

Mesajul României ca promotor constant al unei Europe mai puternice și mai unite, este acela de angajare la toate eforturile de consolidare a proiectului european. România are o abordare pozitivă, axată pe unitatea europeană, coeziune și incluziune și este pregătită să contribuie pe deplin la eforturile de implementare, pe baza poziției sale pro-europene”  a rezumat deputatul social democrat Mirela Furtună discuțiile avute cu reprezentanții delegației Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Republicii Letonia, aflată în vizită oficială în România.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com