Click pentru a te abona

Potop în Nordul Dobrogei: la Luncavița-locuințe inundate, drumuri și podețe distruse, piața și baza sportivă complet acoperite cu apă

0 Shares

“În jumătate de oră apa aproape că a coperit satul. A mai plouat și în urmă cu două săptămâni dar astăzi, parcă s-a rupt cerul și toată apa s-a revărsat peste noi. Pagubele au fost asemănătoare cu potopul din 28 iulie 2004 când au fost distruse drumuri, locuințe și o persoană și-a pierdut viața. Oamenii speriați nu și-au pierdut cumpătul și au ieșit cu mic cu mare pentru  a-și ajuta semenii mai greu încercați de natură”. (Ilie Ștefan, primarul comunei Luncavița)

Untitled-2

Miercuri, 23 iulie 2014, o ploaie torențială extrem de puternică a lovit între orele 16:00-16:30 teritoriul administrativ al Comunei Luncavița și zonele limitrofe. Pagubele aduse au fost cu mult mai mari decât cele din data de 17 iulie 2014, care au fost aproximate la 120.000 lei, când au fost afectate 15 km de drumuri stradale și 4 poduri și oarecum similare cu dezastrul de acum 10 ani în urmă, din 28 iulie 2004, când au fost distruse locuințe, drumuri și din nefericire a decedat o persoană. Acum, în urma ploilor abundente, de peste 35-40 l/mp, apa s-a adunat de pe văile din jur și a umflat albiile pâraielor din comună, în special al cursului Sorniac, care a ieșit din matcă pe o porțiune de peste 4,5 km, a pătruns în locuințe, în anexele gospodărești, în construcțiile publice, drumurile stradale. Drumul județean DJ222A și drumul european E87 (DN22) au fost afectate parțial.

Primarul comunei Luncavița, Ilie ștefan ne-a declarat că la o primă evaluare, Comitetul Local pentru Situații de Urgenţă a identificat următoarele:

– peste 35 de km de drumuri distruse parțial sau în totalitate

– 11 poduri parțial distruse;

– peste 25 gospodării inundate și în multe dintre ele apa a pătruns în locuințe și anexe din Luncavița, Rachelu și Cetățuia;

– două construcții publice complet inundate; Baza Sportivă „Gheorghe POPESCU” și Piața Agroalimentară Luncavița, unde apa a măsurat în unele locuri din interiorul edificiilor peste 70 de cm;

Untitled-3

„Am intervenit cu două buldoexcavatoare, o autobasculantă, alte utilaje, membrii Serviciului voluntar pentru situații de urgenţă și am fost sprijiniți și de alte persoane fizice sau juridice din comună. Au fost îndepărtate deșeurile în special cele agricole care puteau înfunda podurile și alte scurgeri de apă, au fost săpate șanțuri pentru scurgerea apei în imediata vecinătate a locuințelor, a drumului județean DJ 222A, a drumurilor stradale, etc,  pentru a apăra alte gospodării aflate în pericol iminent.

În cursul zilei de mâine, joi 24 iulie 2014, vom face o evaluare completă a tuturor pagubelor și vom solicita sprijin financiar și material pentru reparații la toate instituțiile abilitate în frunte cu Guvernul României”. (Ilie Ștefan)

„La Jijila a plouat dar nu au fost pagube. A plouat atât cât trebuie pentru agriculturtă. În schimb, am înțeles c-a fost potop pe versantul celălalt al muntelui, la Luncavița” ne-a spus primarul Dumitru Nicoară. Și la Măcin norii grei, amenințători, care se adunaseră deasupra orașului nu au adus decât o binefăcătoare ploaie de vară.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com