Click pentru a te abona

Politica privind Parteneriatul estic după 2020, Consolidarea rezilienței – un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toți

146 Shares

Comisia pentru politică externă a avut în dezbatere noile obiective ale Parteneriatului Estic și a elaborat Comunicarea Comună către Parlamentul European și a celorlalte foruri de conducerea ale Uniunii Europene referitoare la Politica privind Parteneriatul estic după 2020 – Consolidarea rezilienței – un Parteneriat estic care produce rezultate pentru toți,

În urma prezentării făcute de doamna Daniela Grigore Gîtman, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și a dezbaterilor, membrii Comisiei au apreciat că documentul european stabilește noi obiective de politică pe termen lung pentru Parteneriatul estic după 2020 precum și măsuri care vizează consolidarea rezilienței, promovarea dezvoltării durabile și obținerea de rezultate concrete pentru societate.

S-a apreciat faptul că apropierea, armonizarea Parteneriatului Estic la Uniunea Europeană reprezintă o prioritate pentru România iar Comunicarea comună relevă un angajament sporit pentru regiune în comparație cu situația actuală.

Documentul prezintă o serie de inițiative de interes pentru România, pe dimensiunea agendei sectoriale, în domenii precum conectivitatea (infrastructură, energie, digital și telecomunicații), cooperarea regională (referiri la cooperarea transfrontalieră, la Sinergia Mării Negre și Agenda Maritimă Comună), includerea de noi oportunită și în domeniul politicilor de sănătate sau asigurarea unor complementarități între instrumentele și programele UE care se adresează Regiunii.

În cadrul dezbaterii s- conturat faptul că actualul document dă un semnal puternic celor 6 țări partenere și că, în fapt,  rela nsează interesul și implicarea Uniunii într-o regiune care nu este doar vecină, ci este esențială pentru o serie de aspecte precum dimensiunea de securitate sau relațiile cu Asia.

În contextul crizei sanitare provocate de Covid 19  și ale cooperării transfrontaliere, Comisia pentru politică a silicitat o implicare sporită din partea Ministerului Afacerilor Externe referitor la elevii care dau examentul de bacalaureat în această perioadă într-o altă țară decât țara de reședință iar la întoarcere trebuie să respecte perioada de carantină sau auto-izolare acasă de 14 zile, în cele mai multe cazuri împreună cu familiile lorși s-a apreciat faptul că o testare voluntară ar permite reducerea acestei perioade de 14 zile.

În contextul crizei sanitare, Uniunea Europeană a alocat suma de 3,3 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest drept instrumente de ajutor, că au fost deja distribuite 100 de milioane pentru Moldova, 150 de milioane pentru Georgia și 1,2 miliarde pentru Ucraina, urmând ca suma de 7,4 miliarde de euro aprobată de Consiliul European la începutul lunii mai să fie distribuită între statele din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic.

Concluzia dezbaterii din Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților a relevat odată în plus faptul că o cooperare corectă cu statele Parteneriatului Estic reprezintă o prioritate pentru cetățenii acestor țări iar vocea României trebuie să fie puternică, drept pentru care, s-a solicitat Guvernului o implicare pe măsură, o atenție sporită asupra drepturilor omului care nu trebuie îngrădite cu nici un chip.

Deputat Mirela Furtună

Secretar al Comisiei pentru politică externă

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com