Click pentru a te abona

PNL Tulcea pregătește o campanie de informare și conștientizare împotriva măsurilor abuzive ale guvernării actuale PSD – ALDE

0 Shares

Pilonul 1 de pensii este fondul public din care sunt plătiți actualii pensionari, fiind finanțat din contribuțiile luate actualilor angajați, indiferent dacă lucrează în domeniul public sau privat (adică: din 25% contribuții sociale – CAS – reținut din salariul brut, 21,25% se transferă la Pilonul 1, iar 3,75% la Pilonul 2).

Practic, pensionarii de azi sunt plătiți din contribuțiile actualilor angajați, iar în cazul în care aceste sume nu sunt suficiente statul este dator să completeze deficitul prin viramente de la bugetul de stat.

Ideea de pensie privată nu este nouă. Țări precum Chile, Irlanda, Suedia, Olanda, au implementat cu succes sistemul de pensii private de peste 3 decenii.

Dacă te-ai născut după anul 1990, și ai un contract de muncă, ești deja participant la pensia privată obligatorie!

Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II), a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.

Avantajele pilonului 2 de pensii:

  • banii vor fi folosiți doar în scopul plății pensiilor actualilor angajați, atunci când vor ieși ei la pensie.
  • banii produc randamente aliniate oportunităților din piață, pentru a maximiza sumele acumulate
  • banii din Pilonul 2 pot fi retrași (contribuțiile acumulate + profit) la împlinirea vârstei de 60 de ani, fie într-o singură tranșă, fie eșalonat, în funcție de opțiunea titularului.

Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În 2017, acest procent a fost de 5.1%.

PSD-ALDE incearca nationalizarea pilonului 2 de pensii – in valoare de 9,1 miliarde euro

Încă din primăvara anului trecut a apărut informația legată de naționalizarea Pilonul 2. Scandalul iscat a făcut ca Guvernul să dea înapoi, pentru un timp. În vara lui 2017 noul ministru de Finanțe anunța desființarea Pilonului 2. Inabilitatea acestui anunț și noul scandal iscat a temporizat din nou acest demers. În toamna anului trecut PSD-ALDE s-a repliat și a ales o strategie în mai mulți pași: diminuarea contribuțiilor către Pilonul 2 și abia apoi naționalizarea.

Primul pas a fost făcut prin emiterea de către Guvern a OUG nr. 82/2017:  Ordonanța de Urgență a Guvernului 82/2017 reduce contribuția angajaților la Pilonul 2 de pensii de la 5,1% din salariul brut la 3,75% pe noul brut, după transferul contribuțiilor în sarcina angajatului. Măsura a fost mascată în siajul nebuloasei fiscale de la finalul anului trecut. Impactul: minus 12% pentru sumele lunare virate către Pilonul 2, iar la nivelul întregului an 2018 se estimează o pierdere de peste 1 miliard de lei.

  • PNL sustine scenariul cresterii contributiilor în două etape, la 6% și respectiv 8%! 
  • PNL a depus un amendament pentru modificarea OUG 82/2017 și creșterea contribuției la Pilonul 2 la 6%. Dacă amendamentul este acceptat, PNL va vota pentru adoptarea OUG 82/2017, iar dacă nu – împotrivă.
  • De asemenea, PNL are deja pregătită sesizarea la CCR în cazul OUG 82/2017, care este în mod vădit neconstituțională pentru că restrânge un drept câștigat, afectează dreptul la proprietate și dreptul la pensie. In plus, PNL va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului

Organizatia municipala PNL Tulcea va desfasura in perioada urmatoare o campanie de informare și conștientizare împotriva măsurilor abuzive ale guvernării actuale PSD – ALDE

Vor fi distribuite 15.000 de pliante in municipiu si vor fi stranse semnaturi, intr-o ampla actiune in care sunt implicati peste 60 de membri PNL.  Vom sta de vorba in fiecare zi cu cetatenii, in zonele de trafic pietonal intens, explicand importanta acestui demers.

 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com