Click pentru a te abona

Pescarii din Delta Dunării învață din tainele vikingilor

0 Shares

Peste o sută de pescari din Delta Dunării urmează să facă schimb de experiență anul acesta cu pescari din Suedia, Italia sau Spania. Membri ai Federației Organizațiilor Producătoare de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), pecarii sunt beneficiarii unor proiecte cu finanțare europeană care vizează vizitarea unor locuri celebre pentru pescuit in Uniunea Europeană pentru a învăța noi practici, reguli, obiceiuri…o anume etică și politică a pescuitului care a făcut ca în Suedia, de exemplu, în lacul Vänern, format în ultima perioadă de glaciațiune, (situat între regiunile istorice Dalsland, Värmland și Västergötland, în sud-vest),  să existe (încă) pește din belșug. Cam ca în urmă cu 200 – 300 de ani în Delta Dunării. În toate aceste țări apele sunt curate, malurile nu sunt pline de pet-uri, de doze de aluminiu și de tot felul de alte ambalaje care sufocă delta noastră.

Pescarii aleși să viziteze zonele piscicole celebre din Europa urmează să ajungă în luna martie în Italia, acolo unde sunt foarte mulți concetățeni de-ai noștri care, în majoritate, au învățat cum se face pescuitul durabil în deplină armonie cu un turism eco ce îți oferă satisfacție deplină.

In luna mai pescarii noștri urmează să ajungă în Suedia, acolo unde vor învăța mai ales din experiența pescarilor de pe lacul Vänern – cel mai mare lac de apă dulce din Uniunea Europeană și Rezervație UNESCO, unde viețuiesc peste 35 de specii de pește iar casele de vacanță din împrejurimi pot fi închiriate cu tarife asemănătoare celor din Delta Dunării. Oamenii spun că doar serviciile sunt altele. Și obiceiurile.

Nu în cele din urmă, unii dintre pescarii deltei vor ajunge în această vară în Spania pentru a vedea cum funcționează bursa de pește (pentru că foarte curând vom avea și noi o bursă asemănătoare), cum evoluează piața de pește, cum se prelucrează și cum se comercializează peștele.

Președintele federației, Dan Verbina, declara într-un interviu că o mare parte dintre pescarii care urmează să ajungă în Oceanul Atlantic sunt obișnuiți cumva cu zona pentru că au lucrat la fosta Întreprindere de Pescuit Oceanic, o profitabilă companie cu o flotă serioasă care a dispărut încet și trist în urmă cu 20 de ani. Cum a dispărut și flota comercială a României și nimeni nu este vinovat. Dar asta este o altă poveste pe firul căreia poate vom reveni.

ITI Delta Dunării este un program pilot dezvoltat de Consiliul Județean Tulcea ce urmează să aducă până în anul 2020 în Delta Dunării și în localitățile limitrofe, investiții de peste 40 de miliarde de euro. Strategia va fi implementată printr-un plan de acțiune elaborat, cu expertiza Băncii Mondiale, care va include intervențiile propuse și mecanismele de punere în aplicare.

NR.Foto de arhivă “pescuit de sturion, 1950 în Delta Dunării”. În primăvara anului 2006 s-a emis o Hotărâre de Guvern prin care s-a interzis timp de zece ani pescuitul de sturion în vederea refacerii acestei specii profund periclitate.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com