Click pentru a te abona

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora se tem pe bună dreptate. La Tulcea vorbim despre un deficit de 17.536.000 lei

535 Shares

Noua obligaţie a primăriilor de a asigura plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale acestora, ca şi alocarea către primării a unei cote de doar 60% din impozitul pe venit colectat, faţă de cota promisă de 100%, este aproape imposibil de pus în practică în cazul majorității primăriilor de municipii și orașe mari, conform Asociației Municipiilor din România.

“Este o situație dificilă în condițiile în care problematica asistenței sociale este tot mai diversificată și complexă, numărul persoanelor aflate în situații de risc, de vulnerabilitate, dependență, crește continuu de la an la an” ne-a declarat Ștefana Zibileanu, directorul DAPS Tulcea.

“De exemplu, numărul celor care beneficiază de servicii sociale, respectiv,  asistenții personali și beneficiarii de indemnizații la nivelul Direcției de Asistență și Protecție Socială (DAPS) Tulcea a crescut de la 649 în anul 2014, la 748 în anul 2018. Valoarea cheltuielilor asumate pentru persoanele cu handicap, s-a dublat efectiv: vorbim despre 6.383.555 lei în 2014 și de 12.734.433 lei în anul 2018 (!)

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora se tem pe bună dreptate că există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente în acest an.

Am participat în urmă cu două zile la o dezbatere pe această temă organizată de Asociaţia Municipiilor din România  unde s-au căutat soluții, s-au rulat mai multe scenarii, s-au analizat mai multe variante de lucru  pentru ca în final, Asociația  să respingă  formula de alocare a fondurilor de către Ministerul Finanţelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi a solicitat Executivului să asume integral de la bugetul de stat cheltuielile privind protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi, conform programului de guvernare. Și nu este vorba despre reavoință, este vorba despre lipsa acestor bani din bugetul pe anul 2019 în cazul celor mai multe municipii. La Tulcea vorbim despre un deficit de 17.536.000 lei.

Știți care este problema?! Vorbim despre evoluție, dezvoltare, egalitate de șanse, speranță, protecție socială reală pentru categoriile cele ma vulnerabile, despre unii dintre oamenii care chiar au nevoie de ajutor (!) și ne confruntăm cu o criză: calitatea serviciilor publice locale influenţează direct şi nemijlocit calitatea vieţii cetăţenilor. Eu încă sper ca toate aceste lucruri să nu fie lăsate la voia întâmplării” a mai spus directorul Direcției de Asistență și Protecție Socială (DAPS) Tulcea, Ștefana Zibileanu.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com