Click pentru a trimite e-mail

Pactul Ecologic European se construiește în jurul oamenilor și ar trebui să sprijine regiunile vulnerabile. România este pregătită?

219 Shares

* Pactul European, numit Green Deal, cuprinde o serie de măsuri care au drept scop ca, în 2050, Uniunea Europeană să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. România este într-o situație delicată, ce necestă o atenție deosebită, pentru că este un mare poluator prin prisma producerii de energie electrică pe bază de cărbune, industrie ce se vrea eliminată la nivelul UE.

România se numără printre principalii beneficiari ai Mecanismului pentru o tranziţie justă, destinat să ajute Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050, potrivit estimărilor Comisiei Europene care au fost prezentate statelor membre UE.

Potrivit estimărilor preliminare, Polonia ar urma să fie principalul beneficiar al Mecanismului pentru o tranziţie justă, în condiţiile în care ar urma să beneficieze de investiţii în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Urmează Germania, cu investiţii de 13,4 miliarde de euro, România cu 10,1 miliarde de euro şi Cehia cu 7,8 miliarde de euro

România, pentru a beneficia de cele 757 milioane euro, ar trebui să asigure o cofinanțare de 1,9 miliarde euro. Dar trebuie să spunem răspicat faptul că sunt multe lucruri care nu vor fi sprijinite. De exemplu, dezafectarea sau construcţia de centrale nucleare, nu se vor sprijini intreprinderile aflate în dificultate, şi aici putem să ne referim la CE Oltenia, care este afectat de costul ridicat al certificatului de CO2. Din păcate, nu vom putea primi bani din aceste fonduri şi din acest mecanism de ajutor de tranziţie justă.

Comisia Europeană a prezentat strategia de finanțare a Planului ecologic european, care va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene.

Planul prevede că toate statele membre, regiunile şi sectoarele vor trebui să aibă o contribuţie la tranziţie, însă abordarea urmează să fie diferită- Unele regiuni vor fi afectate în mod particular şi vor trece prin transformări economice şi sociale profunde. Personal, nu cred în capacitatea Guvernului Orban de a realiza proiecte eligibile care să facă România competitivă din acest punct de vedere.

Pactul ecologic european se construiește în jurul oamenilor conform viziunii abordate pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Întrebarea care se pune este dacă România este pregătită.

Simion Lucian Eduard

Vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com