Click pentru a te abona

Pachetul legislativ pentru stimularea forței de muncă, componentă socială prioritară

203 Shares

Guvernul și majoritatea parlamentară a adoptat o serie de măsuri în vederea creării de noi locuri de muncă și de reducere a șomajului.

*Reintegrarea pe piaţa muncii a şomerilor de lungă durată prevede majorarea subvențiilor de la 900 lei la 2.250 lei pentru angajatorii care încadrează persoane din grupuri vulnerabile sau care încheie contracte de ucenicie sau de stagiu.

*Legislativul a decis ca persoanele apte de muncă, beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat să își poată pierde ajutorul social dacă refuză un loc de muncă sau refuză participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. Persoanele aflate în situațiile respective vor beneficia de orientare personalizată și vor încheia un acord de integrare în muncă cu Serviciul public de ocupare a forței de muncă, în cazul în care doresc să mai primească sumele respective.

*Programul „Prima chirie” este destinat stimulării mobilității forței de muncă, astfel și prevede subvenționarea cu 75% din cheltuielile cu chiria și utilitățile pentru cei care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu, în limita de 900 de lei/lună pentru fiecare angajat.

*Creșterea procentului reintegrării pe piața muncii a tinerilor dezavantajați: s-a adoptat o lege prin care aceștia se pot angaja, timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale, pentru a dobândi competențele necesare în viitoarea carieră. De această prevedere vor beneficia tineri cu vârsta între 16 și 26 ani, care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, aflați în sistemul de protecţie al statului sau care provin din acesta, precum și cei care au cel puțin un copil în întreţinere.

*Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, acordă angajatorilor care încheie contracte de ucenicie, (în condițiile Legii nr. 279/2005 – la locul de muncă), sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat. Suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporțional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului. Astfel, tinerii cu vârsta de peste 16 ani care doresc să învețe o meserie, o pot face prin stadiu de pregătire de la 6 luni la 3 ani și pot oține calificare de la nivelul 1 la 4, chiar la locul de muncă.

*De asemenea, pentru a asigura tranziția absolvenților de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, angajatorii pot organiza programe de stagiu conform Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de către absolvenţii de învăţământ superior, pe o perioadă de şase luni de la debutul lor în profesie și pot beneficia de un sprijin financiar în cuantum de 2250 lei/lună, timp de 6 luni, pentru fiecare contract încheiat.

Deputat Radu Anișoara

Comisia pentru muncă și protecție socială

203 Shares
0 0 voturi
Rating
Subscrie
Notifică-mă la

0 Comentarii
Feedback-uri
Vezi toate comentariile

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com