Click pentru a trimite e-mail

O seară turcească la malul Dunării

0 Shares

Seara-turceasca2Seara turcească organizată la Casa Avramide din municipiul Tulcea de către Institutul Cultural Român- Filiala Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Consulatul general al Republicii Turcia la Constanţa şi Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanţa, a fost o experiență inedită pentru cei care au ales să cunoască un pic din cultura Orientului. Gazdele ne-au oferit clipe de exotism și au încercat să ne dezvăluie o parte dintr-o lume interesantă și fascinantă, plină de culoare, de farmec și istorie. Seara-turceasca4După momentul oficialităților am fost invitați la un recital de orgă susținut de Nejla Ali care ne-a prezentat un potpuriu de cântece ce aparţin marelui poet Turc Yunus Emre.  A mai fost  un recital de vioară susținut de Alev Gafar și o frumusețe de cântece tradiționale turcești cântate de Corul Kaynanalar. În tot acest timp ne-am desfătat cu baclavale delicioase pregătite de membrele comunității de la Tulcea, cu ceai și cafea turcească. Un proverb turcesc descrie cafeaua turcească în felul următor : “Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi dulce ca dragostea”. Ei, dar faimoasa cafea turcească (Türk kahvesi) este facută într-un fel anume, un ritual pe care nu poți decât să-l moștenești: prin pulverizarea boabelor proaspăt prăjite sau prin mărunțirea lor foarte fină într-o râșniță de cafea cilindrică (kahve degirmeni). Este bine de știut că se fierbe atât cât să nu dea în foc într-un ibric special cu mâner lung, numit cezve. Pentru orice iubitor al cafelei, cafeaua turcească reprezintă una dintre cele mai interesante experiențe de viață. Aroma, caimacul, ritualul, toate- laolaltă, adaugă un plus de magie cafelei turcești. Ceaiul turcesc, este de fapt un ceai negru și se prepară în ceainice speciale numite “çaydanlık”. Ceaiul a devenit pentru cultura turcă un adevărat reper și este oferit cu ospitalitate în mai toate ocaziile ori evenimentele sociale.

Seara-turceasca3Atracția serii a fost, însă, “dansul vopselei cu apa” – gazdele ne-au învățat care este povestea artei ebru , fascinanta pictură pe apă. La realizarea desenului se folosește vopseaua de pământ, guma arabică, tulpină de trandafir, părul de cal și serul de plante. În limba turcă se numește “ebru”, în engleză “paper marbling” și în limba română “foiță turcească” tocmai pentru că desenul realizat în apă se impregnează pe hârtie. Ce este interesant la aceasta tehnică de origine otomană este că nu se știe cum va arăta pictura, se știe cu Seara-turceasca1ce va semăna, iar rezultatul este surprinzător pentru toată lumea. Pictura pe apă nu se poate imprima decat o  singură dată , drept urmare, fiecare lucrare este unică.

Trebuie să vă mai spun că Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” organizează activități de promovare a Turciei, a limbii, culturii, artei și istoriei turce, și a inaugurat anul trecut al şaptesprezecelea Centru Cultural la Bucureşti şi al optsprezecelea la Constanța. Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanța organizează cursuri de limbă turcă, expoziții de pictură și fotografie, prezentări de filme, conferințe și seminarii, activități științifice și culturale menite să consolideze relațiile dintre cele două țări.

Seara turcească de la malul Dunării a fost o experiență inedită, a fost o seară cu totul specială cu acorduri, culori și miresme cum nu s-au mai văzut. Organizatorii au reușit să aducă… “stropul de magie”.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com