Click pentru a te abona

“O nouă viziune pentru Delta Dunării, transparență decizională și mai puțină birocrație. Pentru Mediu și pentru Oameni”- Lucian Simion, Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, interviu realizat de Geta Negrișanu

0 Shares

*Pentru o zonă atât de importantă în Europa este nevoie de mai multă atenție, de proiecte care să aducă bani, de disciplină și acțiuni la vedere, de o colaborare permanentă cu comunitățile locale. Este nevoie de o altă viziune. De o altă abordare. Mediul este la fel de important ca și oamenii deltei care, de multe ori au fost uitați. Trebuie să lucrăm împreună. Avem un potofoliu de proiecte destul de generos.

*am venit cu indici de corecție pentru cotele de pescuit pe anul 2015 astfel încât, fiecare pescar să-și poată realiza “norma”în funcție de condițiile concrete din Delta Dunării.

*pescuitul recreativ se va desfășura conform unui regulament unde sunt stabilite zonele de pescuit, locurile de campare, dotarea acestor locuri conform unor cutume de bun simț pe care le regăsim în toată lumea: să știi unde pescuiești, să ai condiții minime, să nu alergi zile întregi după tot felul de hârtii dar să ai o țidulă (permis de pescuit) care să-ți ofere liniștea și confortul unei vacanțe la pescuit. Facem ordine în această activitate atât de îndrăgită de mulți dintre turiștii deltei.

*pescuitul comercial se bazează începând cu acest an pe un parteneriat cu comunitățile de pescari pe care i-am rugat încă de la început să se organizeze tocmai pentru a dezvolta proiecte comune.

*lucrăm la așa-numitele locuințe pescărești, în fapt un fel de cherhanale tradiționale construite din materiale specifice deltei, 60 de construcții ecologice dotate corespunzător cu apă filtrată pentru a deveni potabilă și energie electrică produsă cu surse alternative, cu mici stații de tratare a apelor menajere, cu spații frigorifice, spații de procesare a peștelui dar și cu camere de locuit pentru 6-12 pescari și, de ce nu, pentru turiștii care doresc să vadă cum pescuiesc și cum trăiesc pescarii deltei. Vor fi pontoane de acostare doar pentru bărci sau ambarcațiuni mici și foișoare de observare. Aceste case ecologice vor fi administrate, gestionate de pescari și consider că-n felul acesta scăpăm de toate acele „construcții” răspândite peste tot în deltă, niște improvizații inestetice și inadecvate unei zone cum este Rezervația Biosferei Delta Dunării. În maximum trei luni finalizăm toate detaliile și demarăm lucrările de studiu de impact, proiectare și licitație.

*nu putem doar să exploatăm o resursă care a avut de suferit extraordinar de mult în ultima sută de ani (!) Trebuie să punem ceva în loc, trebuie să populăm cu puiet. De aceea am pus bazele unui parteneriat cu pescarii pentru realizarea unor Centre de creștere, embrionare și populare cu specii autohtone Deltei Dunării. Există un astfel de centru la Enisala și vor mai fi, în primă fază două centre la Isaccea și la Crișan.

*venim cu o altă strategie pentru limitarea braconajului: o mai bună organizare în zona de control, o monitorizare complexă, la vedere (Proiectul de Monitorizare Integrată ) a tuturor ambarcațiunilor care se deplasează în perimetrul deltaic, echipe mixte formate din agenți și polițiști dotate cu echipamente de ultimă generație care să vizeze doar răufăcătorii, braconierii și să nu deranjeze turismul, pescuitul comercial sau pe cel sportiv.

*Comisariatele Regionale sunt în plină organizare (Tulcea, Murighiol, Jurilovca, Crișan, Sulina).

*cele 5 Centre informare pe care le-am găsit închise și abandonate își vor dezvolta activitatea cu ajutorul ONG-urilor de specialitate (trasee, programe noi, valorificarea tradi’iilor locale, etc).

*cele 10 cantoane aflateîntr-o stare precară, fără utilități și fără personal, cu oameni care, efectiv nu știu ce au de făcut vor intra în reabilitare și își vor începe activitatea de monitorizare a zonelor strict protejate din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

*mai putem vorbi și despre alte noutăți cum ar fi înființarea unui Centru de sănătate pentru viețuitoarele deltei, așa după cum se întâmplă în toată lumea civilizată.

*decolmatarea canalelor se va face în funcție de prioritățile comunităților locale. Vor fi trasee pentru bărci nemotorizate sau pentru bicicliști, colaborăm și așteptăm propuneri de proiecte și de la operatorii de turism, proiecte pe care le-am putea dezvolta împreună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com