Click pentru a te abona

Noutăți pentru pensionari: mai mulți bani pentru anumite categorii. Certificatul de viață.

214 Shares

Sunt câteva schimbări care urmează să se producă pe parcursul anului în curs, 2019 şi care vor aduce mai mulţi bani pentru unele categorii de pensionari. Cele mai multe prevederi ale noii legi se vor aplica din anul 2020 – 2021.Majorarea punctului de pensie 

Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei potrivit noii legi a pensiilor.  Asta înseamnă că în ultimele patru luni ale anului, pensionarii vor lua mai mulți bani. Din septembrie (2019) pensiile vor crește cu 15%. De exemplu, cine are 1,2 puncte va lua mai mult cu 198 de lei, cine are 1,5 puncte va primi în plus 247,5 lei, cine are două puncte va lua 330 de lei etc.Pensia minimă se dă indiferent de vechime

Pensia minimă va creşte de la 640 de lei, cât este în prezent, la 704 de lei, tot din septembrie. Și n acest an pensionarii care au pensia minimă vor primi aceeași majorare indiferent de anii lucrați. Corectarea acestei inegalități se va face însă începând cu anul 2021.

Se finalizează recalcularea pensiilor

Cei mai câștigați vor fi pensionarii care au lucrat în locuri de muncă încadrate în grupa I sau a II-a și care pe lângă majorarea punctului de pensie vor beneficia și de recalculare în baza Legii nr. 221/2018. De recalculare vor avea parte toți pensionarii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislaţiei existente înainte de  aprilie 2001. Procedura se realizează din oficiu în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019însă drepturile recalculate se vor acorda începând din octombrie  2018, indiferent de data emiterii deciziei de recalculare.În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât cel inițial, se menţine cel vechi astfel încât să nu scadă nici o pensie.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă. Valoarea punctului de referinţă este rezultatul raportului dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislaţia anterioară, respectiv 25.„Certificatul de viață”

Pensionarii români care trăiesc în străinătate sunt nevoiți să trimită autorităților de două ori pe an un așa numit certificat de viață.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă”.

Deputat Radu Anișoara/ Comisia pentru muncă și protecție socială

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com