Click pentru a te abona

Noutăți fiscale ce vizează sectorul construcțiilor și se aplică începând cu data de 21 Iulie 2019

Începând cu data de 21 iulie a.c. se modifică semnificativ condițiile în care angajatorii din domeniul construcțiilor pot aplica facilitățile fiscale stabilite de Guvern pentru perioada 2019 – 2028, conform Ordonanței de urgență nr. 43/2019.

Facilitățile fiscale din construcții sunt scutirea de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate și plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii și la muncă. Totodată, după cum știm, s-a stabilit un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru domeniul construcțiilor, iar OUG nr. 43/2019 prevede că, din 21 iulie 2019,  angajatorii care nu vor respecta prevederile legale vor pierde facilitățile fiscale și vor plăti din urmă, nu numai diferențele de taxe salariale ci și dobânzi și penalități de întârziere.

Salariul minim brut diferențiat din sectorul construcțiilor înseamnă că în suma dee 3000 de lei Nu sunt incluse sporurile, indemnizațiile sau alte adaosuri acordate. Dacă există angajatori care au inclus, din greșeală sau din neștiință, indemnizațiile în acea sumă minimă brută de 3.000 de lei, atunci aceștia trebuie să modifice contractele salariaților în cauză cât mai repede în caz contrar, angajatorii riscă și sancționarea de către inspectorii de muncă cu amendă de 300- 2.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară . De asemenea, începând de astăzi, taxele salariale reduse se vor aplica și persoanelor care au venituri lunare brute mai mari de 30.000 de lei  dar nu se aplică pentru partea care depășește 30.000 lei. Persoanele pentru care se aplică facilitatea trebuie să obțină venituri din salarii și asimilate salariilor (ex. directorii care au încheiat contracte de mandat sau  zilierii).

O altă noutate constă în faptul că dacă până acum obligativitatea ca angajatorii să plătească minim 3000 lei/lună/angajat era până la sfârșitul acestui an, începând de astăzi, angajatorii din construcții sunt obligați să facă acest lucru până în 2028. Firmele care există cel puțin din 2018 se vor raporta numai la cifra de afaceri din anul fiscal anterior. Astfel, dacă vor avea cifra de afaceri de 80% din construcții, acestea vor aplica facilitățile fiscale în tot anul curent. cifrei de afaceri.

Facilitățile fiscale se vor aplica mai multor activități din domeniul construcțiilor pentru că au fost introduse trei noi coduri CAEN.

Deputat Radu Anișoara

Comisia pentru muncă și protecție socială

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.