Click pentru a trimite e-mail

Niculiţel – Miracol şi Legendă

1 Shares

Așezările de soare ale Dobrogei de nord au oferit dintotdeauna omului vatră de locuire, cu pădurile ei necuprinse ce se împletesc în taină în inima pământului și ajung apoi la Istru, fluviul ce a înconjurat ținutul din vremuri ancestrale. Aici au trăit oameni încă din paleolitic, vârsta pietrei celei vechi sau a celei șlefuite, care a marcat apariția primelor așezări complexe, cu practicile primitive ale cultivării plantelor și domesticirea animalelor ce viețuiau în codrii adânci. Evoluția în timp a culturii Hamangia, Boian ori Gumelnița au dezvoltat ocupații noi precum olăritul, vânătoarea ori pescuitul. În epoca fierului, zona a fost un spațiu de interferență în care triburile tracilor, în plină dezvoltare își sporesc continuu practicile și cunoștințele tehnologice de prelucrare a metalelor.

Aici s-a răspândit mai întâi creștinismul, s-au ridicat cele dintâi biserici creștine și s-au înființat primele episcopate. Istoria Niculițelului se pierde în negura vremurilor- urme arheologice atestă existența unei așezări geto-dacice din sec IV-III î.HR până în sec I d.HR. Un castru roman în locul numit “La Cetățuie” , o întinsă așezare civilă și mai multe ferme rustice. Localnicii cred și acum că aici ar fi fost orașul roman Traianopolis, după numeroasele ruine de valuri și lagăre ce se întind în tot locul.(…)

Obosită, parcă, de zbugiumata ei alcătuire geologică , cu labirintul ei de dealuri și de văi nesfârșite , Dobrogea se retrage aici , la Niculițel, își găsește refugiul într-o uriașă grădină fantastică.  Ca într-un Olimp al liniștii cu veșnicul lui zbucium omenesc (…).

Aici este primul pământ românesc care a cunoscut mai întâi Evanghelia lui Hristos de aceea zona este numită adeseori “Bethleemul românesc”. Creștinismul a fost propovăduit aici în sec I d.Hr de către Apostolul Andrei și de ucenicii săi , apoi  s-a răspândit pe întreg teritoriul ţării . Poporul pe care l-a găsit aici Apostolul, avea credințele lui care țineau mai mult de magie decât de religie și nu alcătuiau un sistem filosofic. Aceste credințe reprezentate printr-o serie de obiceiuri legate de calendarul agricol și de cel păstoresc , de evenimentele familiei sau ale obștii s-au menținut vreme îndelungată .

Primii au fost călugării misionari care veneau ca slujitori ai bazilicilor din cetate. Ei au propovăduit Evanghelia printre localnicii neconvertiți și au apărat credința ortodoxă Niceeană la Gurile Dunării – fluviu cu ape binefăcătoare în credința localnicilor care au păstrat încă mult timp Cultul Apei, al Vetrei sau al Cavalerului Trac – simbol al nemuririi și al victoriei binelui asupra răului(…).

 

Multă vreme așezarea s-a numit Monastirea sau Monastiriștea. Biserica avea hramul Sf.Atanasie cel Mare , hram preluat mai târziu de biserica îngropată din vatra satului. Sihăstria Sf.Atanasie era o așezare monahală cu viață de obște ce depindea direct de Episcopia de Vicina întemeiată în sec. al X-lea,  la numai 12 km , cam pe unde este Isaccea de astăzi. Invazia tătarilor la 1241 a dus la jefuirea Dobrogei și la pustiirea sihăstriei de la Niculițel . În a doua jumătate a sec. XIII, călugării au întemeiat nu departe de prima așezare o nouă mănăstire cu rânduială de chinovie , zidită din temelie. Mănăstirea avea câteva mici comunități isihaste și legături puternice cu Episcopia de la Vicina și cu mănăstirile din Muntele Athos sau cu Mănăstirea Kilifarevo, care, în perioada 1346-1371 forma centrul unei profunde mișcări isihaste din Balcani sub conducerea egumenului Teodosie , ucenicul Sfântului Grigore Sinaitul . În sec. al IV-lea , sihăstria Sf.Atanasie era cea mai puternică așezare călugărească din Dobrogea ce cultiva iluminarea și desăvârșirea monahilor prin liniște , prin păstrarea curată a minții și prin rugăciune. Se crede chiar că Mitropolitul Iachint de Vicina s-ar fi nevoit la tinerețe în această mănăstire. Sub presiunea otomană, spre sfârșitul sec XVI , călugării se retrag în liniște iar mănăstirea devine biserică de mir. Construită pe la 1300, biserica avea un edificiu inițial independent, sub formă de cruce înscrisă fără puncte de sprijin. Partea centrală a naosului este acoperită cu o turlă scundă, circulară în interior și hexagonală în exterior. Partea vestică a naosului este flancată de două firide laterale. Absida altarului , semicirculară, atât la interior cât și la exterior, este acoperită cu o semicalotă. Lumina pătrunde prin două ferestre care strâpung zidurile laterale și prin cele trei ferestre ale turlei. Fundația este realizată din piatră de carieră iar cărămizile cu striuri în diagonală. După format și după tehnica de lucru par să provină de la ruinele unei clădiri de epocă Romano-Bizantină .

Sunt miracole la tot pasul, sunt legende și semne care se artă celor care înțeleg devenirea pe acest pământ atât de frământat. De vremuri și de oameni. Cu o parte din trupul lor Munții cei Bătrâni au învelit proteguitori somnul semințiilor trecute. Aici, călătorul v-a afla pe o distanță de numai câțiva km trei dintre cele mai vechi vetre de sihăstrie monahală din Dobrogea. Unite cu o linie imaginară într-un triunghi magic, Triunghiul lui Dumnezeu : Mănăstirea Cocoș, centru de spiritualitate și credință, Mănăstirea Celic Dere, mănăstirea născută din vis ce adăpostește mai multe icoane făcătoare de minuni, și Mănăstirea Saon, mănăstirea dintre ape. Se spune că aceste trei mănăstiri împreună cu bazilica martirilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip formează o cruce perfectă asemănătoare aceleia ce veghează la răspântia de drumuri(…)

(vezi filmul Niculițel-Miracol și Legendă pe Tv Online)

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

2 Raspunsuri la Niculiţel – Miracol şi Legendă

  1. Valentina 28 februarie 2013 at 7:24

    Un documentar reusit! Felicitari!

    Răspunde
  2. utu vasile 8 aprilie 2013 at 18:46

    Foarte interesant acest documentar, as vrea sa citesc, sa aflu cat mai multe despre NICULITEL (satul meu natal).

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com