Click pentru a trimite e-mail

NEWS ALERT: Oile aflate în stare de putrefacție din Portul Midia vor fi incinerate la Smârdan, Tulcea, la 130 de km distanță(!)

*Primul transport pornește spre Tulcea sâmbătă, 29 Februarie 2020. Transportul este însoțit de Garda de Mediu-Comisariatul județean Constanța, DSVSA, echipe mobile de jandarmi (IJJ Constanța și IJJ Tulcea), Poliția Rutieră. Autoritățile tulcene monitorizează toată această operațiune.

„Queen Hind ” de 3785 tdw, epava navei cu oi moarte din  acvatoriul portului Midia eșuată  încă din luna noiembrie a anului trecut, a fost în sfârșit adusă la cheu cu șase remorchere ale Grupului de Servicii Petroliere după multe operațiuni eșuate. Echipa de scafandri a lucrat chiar și în patru ture. Operațiunile ar fi avut un cost de 4 milioane de euro care includ și ecarisajul adică transportul celor 14 mii de oi moarte aflate într-un stadiu avansat de putrefacție la un incinarator aflat la o distanță de 130 de km, în nordul județului Tulcea, la Smârdan.

Eliberarea navei de încărcătura biologică, „în condiții de siguranță atât pentru personalul implicat, cât și pentru mediu” și transportul leșurilor de animale moarte de aproape patru luni este una dintre operațiunile complexe ținând cont de faptul că este vorba despe 14 mii de oi moarte care-au stat în apele mării timp de aproape 4 luni. Autoritățile constănțene  au dat mai multe declarații publice prin care oferă asigurări  că această mare problemă ecologică va fi rezolvată conform tuturor cutumelor iar cele peste  600 de tone de leșuri aflate  în putrefacție   vor fi transportate în deplină siguranță, în containere etanșate la Smârdan, în județul Tulcea la un incinerator autorizat. Directorul adjunct al Adminsitraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Florin Goidea, a declarat că nu există pericol biologic, dar, având în vedere că animalele au stat atât de mult în apă, a fost descoperită prezenţa bacteriei E-coli.

Prefectul Județului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan ne-a asigurat că toate instituțiile care monitorizează și controlează astfel de actiuni sunt în alertă și atunci când convoiul va pleca de la Constanța spre nordul județului Tulcea vor lua toate măsurile legale care se impun în astfel de situații. “Atât Garda de Mediu cât și DSVSA-ul, dar și celelalte instituții implicate vor monitoriza în permanență felul în care se derulează această operațiune. Am solicitatat raport de la fiecare instituție”

Incineratorul de la Smârdan a făcut obiectul mai multor sesizări din partea unor localnici din Brăila care se plângeau de faptul că mirosul pestilențial care venea peste Dunăre de la incineratorul din Smârdan era imposibil și le afecta foarte mult existența cotidiană drept pentru care au fost efectuate mai multe controale iar în iulie 2016, firma care are acest crematoriu a fost amendată cu 100.000 lei (un milliard de lei vechi) deoarece s-a constatat că nu respectă prevederile autorizaţiei de mediu în baza căreia funcţionează. Tot atunci, firmei din Smârdan i-a fost suspendată activitatea timp de 60 de zile, perioadă în care trebuia să îşi pună la punct sistemele de evacuare a fumului şi de izolare a halelor, astfel încât să nu mai polueze olfactiv atmosfera. În luna octombrie 2017 firma și-a reluat activitatea după ce Comisariatul Judeţean Tulcea al Gărzii Naţionale de Mediu a constatat că firma şi-a remediat problemele dar în mai 2017 jurnalele brăilene vorbeau despre faptul că “aerul a devenit irespirabil  din cauza mirosului ce seamăna câteodată a materie arsă, câteodată a bălegar adunat în exces” iar comisarii de mediu din Brăila declarau că nu pot face nimic pentru că firma își are sediul pe teritoriul tulcean .

***

Reamintim faptul că pe 24 noiembrie 2019, nava Queen Hind, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept în bazinul Portului Midia, fiind înclinată parțial la 60 de grade. Nava, cu pavilion Palau, pleca din Portul Constanța, zona Midia, cu destinaţia Jeddah – Arabia Saudită.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.