Click pentru a te abona

New Romanian Cinema: Femeile regizor și producător strălucesc în Noul Val românesc

15 Shares

Cea de-a 13-a ediții a singurului festival de film românesc din New York s-a încheiat la capătul a zece zile de proiecții găzduite de Brooklyn Academy of Music (BAM) și Jacob Burns Film Center (JBFC) cu numeroase sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu invitații festivalului, cu discuții despre ficțiune în literatură și film precum și întâlnirea cineaștilor români cu profesioniști din industria americană.

Ca în fiecare an, reacțiile presei au fost extrem de pozitive, începând cu recomandarea din The New York Times și culminând cu reportajul din Reuters care pe 3 decembrie a titrat: „Femeile regizor și producător strălucesc în Noul Val românesc”. Prilejuit de secțiunea festivalului dedicată filmelor regizate de femei (Women Directors), articolul le menționează pe Ada Solomon, Adina Pintilie, Mona Nicoară și Anca Damian, primele trei fiind prezente în persoană la New York, iar România este numită, în contextul festivalului și al ultimelor două decade de film românesc, „a powerhouse of cinema”. Secțiunea Women Directors a inclus șase filme: Touch Me NotMoon Hotel KabulSoldați. Poveste din FerentariLicu, o poveste româneascăDacii liberi și Distanța dintre mine și mine.Mona Nicoară: „Proiecția noastră pentru Distanța dintre mine și mine a avut o stranie sau poate doar magică combinație de intimitate și de colegialitate, care am realizat că, de fapt, caracterizează întregul festival: pe de o parte, Making Waves oferă expunere pentru filmele românești încă nedistribuite în America; pe de altă parte, evenimentul în sine construiește — de fapt, de multă vreme — o comunitate nu doar pentru fanii filmului românesc, dar și pentru profesioniștii din industrie.”Monica Lăzurean-Gorgan: „La Q&A-ul de după proiecția filmului meu Dacii liberi spectatorii au discutat intens și în contradictoriu. Dacă acest contradictoriu duce mai apoi spre un dialog sau măcar spre o încercare de a-l înțelege pe cel cu opinii diferite de ale tale, atunci a meritat efortul tuturor: al nostru ca realizatori și producători, dar și al organizatorilor festivalului care și-au asumat filme incomode, care îndrăznesc să discute despre problemele actuale.”

Din cele 17 producții românești prezentate în acest an, 10 au fost produse de Ada Solomon, care a și participat în această calitate la discuțiile cu publicul de la BAM și JBFC. Producătoarea a prezentat și cele 6 filme regizate de Radu Jude căruia Making Waves i-a dedicat la BAM o retrospectivă completă, care a inclus „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Filmul a avut două proiecții sold-out, atât la BAM, cât și la JBFC, cea de la BAM fiind urmată de o discuție moderată de Corina Șuteu, care i-a avut alături pe scriitorii Carmen Firan, Andrei Codrescu și Andrei Crăciun; acesta din urmă declară cu umor: „Am vorbit și noi despre istorie și ficțiune. De la înălțimea unui cetățean din Europa de Est mi-am îngăduit chiar să le dau sfaturi despre democrație americanilor. Nu s-a confirmat că ăl mai prost om din lume e americanul, cum se vehicula odinioară în filmul Balanța. Au contraire.

Festivalul a înregistrat cca 1.700 spectatori care au făcut săli pline la BAM și JBFC, în contextul ofertei culturale extrem de variate din metropola nord americană. Panorama celor mai bune filme românești ale anului, prezentate în exclusivitate la JBFC, a inclus la această ediție Un pas în urma serafimilor, Pororoca, Charleston, Ouăle lui Tarzan și Povestea unui pierde-vară – ultimele două în prezența autorilor, regizorul Alexandru Solomon, respectiv regizorul Paul Negoescu și directorul de imagine Ana Drăghici.

Making Waves: New Romanian Cinema este un festival organizat de Romanian Film Initiative, un proiect al Asociației Film ETC. lansat de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu. Making Waves oferă cineaștilor din România o ocazie unică de a se remarca pe piața de film nord-americană, caracterizată de o mare varietate a ofertei și de o extremă competitivitate, mai ales în luna decembrie, când în Statele Unite sunt lansate filmele care țintesc la Oscar.

Festivalul este sprijinit în 2018 de Trust for Mutual Understanding, Centrul Național al Cinematografiei, Uniunea Cineaștilor din România și Fundația Blue Heron, alături de numeroși susținători individuali.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com