Click pentru a te abona

Muzeu marin la Sulina: Comoara din adâncuri

0 Shares

Pascale Roibu şi Iulian Rusu sunt autodidacți, sunt pasionați de istorie de scufundări și de poveștile fantastice ale pescarilor din zona Sulinei care vorbesc de existența unor comori deosebit de valoroase îngropate în adâncurile misterioase ale mării. Cei doi tineri s-au documentat, au studiat mai bine de patru ani și s-au ajutat de Anuarul “The illustrated London News” din 1861 vorbeşte despre corăbiile care s-au scufundat la Sulina.

Untitled-2

“Foarte important a fost pentru noi imaginea Sulinei din 1861, imagine în care apar încă clădiri care sunt existente și acum. Este vorba despre biserica Sfântul Nicolae, care se află încă în picioare şi faţă de care este poziţionată epava pe care noi am reuşit să o găsim acum”.

Cei doi scafandri, membrii ai Clubului Marine Explorer din Constanța nu au renunțat după primele încercări eșuate și, iată, se pare că Zeița Fortuna le-a zâmbit, pentru că în urmă cu trei săptămâni ei au făcut o descoperire fabuloasă.

La 6 km de Sulina, la 7 metri adâncime și nu departe de țărm, scafandrii au găsit într-o singură zi epavele a trei corăbii, două comerciale și una de război. În cala celei din urmă au dat peste un adevărat arsenal. Peste 100 de ghiulele de fier, dar și roți de tunuri. Prima pare să fie o fregată englezească, iar celelalte două nave sunt comerciale şi au transportat, probabil, cereale.

“Am descoperit spre norocul nostru trei corăbii, două fiind comerciale, una de război. Ne-a interesat cea de război, pare a fi o fregată englezească sau franţuzească scufundată în condiţii necunoscute. Am găsit ghiulele de calibru foarte mare în kg – o ghiulea ajunge la 70 kg, roţi de afet de tun”, a declarat Pascale Roibu, unul dintre scafandri.

Cei doi scafandri și-au filmat întreaga expediție subacvatică. Mărturiile trecutului trezite din somnul istoriei le-au dat emoții, speranțe și le-a răsplătit consecvența . Doar două piese, cel mai probabil  din  secolul XVII,  au fost aduse la suprafață și predate Muzeului din Sulina pentru a fi analizate de arheologi și restaurate. Deocamdată, specialiștii spun că nu cunosc împrejurările exacte ale naufragiilor, nu știu încă nimic despre istoricul acestor corăbii, care ar fi fost misiunea lor pe Dunăre și mare, sub ce pavilion erau și cum de s-au scufundat tocmai la Sulina.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com