Click pentru a te abona

Mobilitatea forței de muncă, un element de bază în echilibrul pieței muncii. Drepturile fundamentale garantate.

271 Shares

Desfășurată la București în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene,  dezbaterea „Mobilitatea forței de muncă, un element de bază în echilibrul pieței muncii” a reunit reprezentanți ai Direcției Generale de Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene, ai Eurofound, precum și experți EURES din statele membre.

Tema conferinței de la București a vizat unul din drepturile fundamentale garantate cetăţenilor europeni, în fapt, libertatea lucrătorilor de a căuta un loc de muncă în orice stat membru conform pregătirii și experienței cu beneficii egale cu ale celorlalți competitori.

”Din datele sintetizate la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, până în 2017, 17 milioane de cetățeni ai Uniunii locuiau sau lucrau într-un alt stat membru decât cel al naționalității lor, cifrele fiind duble față de un deceniu în urmă. În considerarea acestei realități, este nevoie de o cooperare eficientă între autoritățile naționale și de o acțiune administrativă concertată pentru a gestiona piața din ce în ce mai integrată a forței de muncă, asigurând un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre, lucrătorilor și întreprinderilor naționale”, a spus ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Una dintre prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene se referă la mobilitatea forței de muncă și la accesul la muncă în condiții egale, aceștia fiind factorii care pot genera creștere și competitivitate internă a Uniunii Europene.

Consider că aplicarea corectă și fără părtinire a reglementărilor europene privind mobilitatea, libera circulație  a oamenilor care lucrează în cadrul UE, securitatea socială și transpunerea noii legislații pe coordonate egale pentru toți lucrătorii Uniunii, cu respectarea strictă a drepturilor acestora, garantează condiții de concurență echitabilă.

Libertatea lucrătorilor de a căuta un loc de muncă în orice stat membru este un drept stabilit în Tratatele constitutive ale Uniunii Europene și este parte integrantă a conceptului de cetăţenie europeană, a drepturilor şi obligaţiilor ce rezultă din calitatea de cetăţean european și un instrument esențial în realizarea Pieței Unice, care reprezintă un spațiu fără frontiere interne precum și un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, în interiorul căreia este asigurată libera circulaţie a persoanelor.

În cadrul dezbaterilor au fost discutate foarte multe aspect care vizează obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, și mă refer mai ales la identificarea și analizarea factorilor care determină mobilitatea externă a forței de muncă, dar și nevoia , respective potențiale măsuri care s-ar putea lua pentru ca rata de revenire acasă, în România a lucrărilor noștri să înceapă să fie pozitivă. S-a mai discutat despre reducerea/eliminarea muncii la negru, fără forme legale care diminuează multe dintre drepturile lucrătorilor pe piata unică a muncii, evitarea discriminării și a abuzurilor de orice fel.

Deputat Radu Anișoara

Comisia pentru muncă și protecție socială

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com