Click pentru a te abona

Misiune a Comisiei Europene pentru evaluarea implementării mecanismului financiar ITI în cadrul Programului Operaţional Regional

0 Shares

Comitetului de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2014-2020 s-a reunit la Tulcea pentru analiza stadiului de implementare a programului operațional pe fiecare axă prioritară și pe tipuri de instrumente financiare (ITI Delta Dunării, SUERD).

Astfel, s-a analizat stadiului deschiderilor apelurilor, proiectelor depuse şi aflate în etapa de evaluare şi contractare, stadiul pregătirii proiectelor ce urmează a fi depuse, gradul de acoperire cu proiecte a alocării ITI din POR.

De asemenea, au fost identificate problemele ce au condus la întârzieri în depunerea proiectelor şi prezentate măsurile concrete întreprinse de ADI ITI DD pentru a veni în sprijinul beneficiarilor.

La lucrările conduse de Camelia Coporan, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, au participat reprezentanții Comisiei Europene, în frunte cu Carsten Rasmussen, șeful Unității România a  Departamentului pentru politică regională și urbană, ai Autorității de Management POR, precum și președinți de consilii județene din întreaga țară.

Deficitul de resursă umană din administraţia locală şi termenele prelungite în elaborarea documentaţiilor şi elaborarea avizelor de la unele structuri administrative locale şi centrale ,pentru proiectele finanţate cu fonduri europene, au fost principalele probleme evidenţiate.

Printre alte aspecte detaliate, Doina Surcel – coordonatorul ADI ITI a propus luarea în considerare a deschiderii următoarelor apeluri fără termene limită de depunere,cu depunere continuă pentru a elimina obstacolele întâmpinate de beneficiari.

Astfel, s-ar elimina riscul de neîncadrare în termen, fapt generat cu precădere de lipsa de personal din primării, a subliniat coordonatorul ADI ITI DD.

Această propunere a avut susținerea majorității reperezentanților unităților administrativ teritoriale și de asemenea a fost pozitiv apreciată de Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România în cadrul DG Regio într-un context în care „mai multe țări din spațiul U.E. au apeluri de proiecte fără termene limită”, conform celor afirmate de oficialul Comisiei Europene.

Carsten Rassmusen a subliniat necesitatea gândirii unui sistem mai flexibil în absorbția fondurilor europene și a apreciat eforturile comune care se concentrează în zona ITI Delta Dunării pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene.

Având în vedere resursele limitate ale bugetelor locale, deficitul de personal și particularitățile teritoriului Delta Dunării, Carsten Rassmusen nu a exclus ca soluție stimulativă în implementarea proiectelor, salarizarea personalului implicat și în etapa de pregătire a proiectelor.

Este o onoare pentru noi să găzduim, astăzi, Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional 2014-2020, aici, la Tulcea. Lucrările au început de ieri pe o problematică a județului nostru, au fost dezbateri, lucrări pozitive, care au arătat stadiul în care ne aflăm noi, cei de la Tulcea.

Ne bucurăm de prezența la Tulcea a reprezentanților Comisiei Europene, a domnului Carsten Rasmussen, a reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale, dar și a reprezentanților județelor din România. 

Sper că va fi o întâlnire constructivă care ne va lămuri și, în cele din urmă, va corija, în funcție de problemele pe care noi le vom ridica, anumite discrepanțe care se regăsesc în programe și care nu se pliază foarte bine pe dorințele noastre. Trebuie să recunosc sincer, din discuțiile pe care le-am avut ieri, că am văzut o deschidere totală a reprezentanților Comisiei Europene pe problematica ridicată de noi, la Tulcea. Cred că și astăzi vom beneficia de același lucru, fapt foarte important și foarte interesant pentru toți cei care reprezentăm, până la urmă, interesele de dezvoltare a județelor și, ca un tot unitar, a României.

Sunt convins că vom avea lucrări fructuoase și sper să se desprindă toate ideile benefice cu privire la atragerea fondurilor europene, pentru o cât mai bună absorbție, dacă nu maximală, a acestora“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Programul Operațional Regional, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a fost aprobat de Comisia Europeană în iunie 2015 și reprezintă unul dintre cele mai mari programe de investiții din România, fiind poate cel mai important program pentru autoritățile locale din țară. Din bugetul alocat de FEDR de 6,7 miliarde de euro, în acest moment, Autoritatea de Management POR împreună cu agențiile de dezvoltare regională au lansat 53 de apeluri de proiecte, care înseamnă peste 85% din alocarea programului. Au fost depuse peste 6.700 de proiecte, care depășesc 7 miliarde de euro însumate, din care, în urma evaluării, peste 4.700 de proiecte au fost declarate eligibile.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com