Click pentru a te abona

Ministrul Sănătății: Un RMN, un Tomograf, aparate de anestezie pentru blocul operator și echipamente pentru UPU, în prima fază pentru Tulcea

0 Shares

Aflat în vizită de lucru la Tulcea, împreună cu senatori și deputați din comisiile de Sănătate, Muncă și Buget – Finanțe, Ministrul Sănătății, Florian Bodog a discutat pe larg problematica extrem de complexă cu care se confruntă Spitalul Județean de Urgențe Tulcea, cu medicii șefi de secții, cu managerul, dr.Tudor Năstăsescu, cu președințele Casei de Sănătate, cu autoritățile locale și s-a ajuns la concluzia că multe dintre chestiunile semnalate la Tulcea se regăsesc în majoritatea judelor României și că, pentru început este nevoie de o Lege a Sănătății în deplină concordanță cu necesitățile interne și cu legislația europeană.

ministru-spital1“Această Lege va ajunge în Parlament până la sfârșitul acestui an. Știu exact cum trăiți, cum lucrați aici și nu pot decât să vă felicit pentru eforturile extraordinare pe care le faceți în condițiile date. Sunt medic, vin și eu de la firul ierbii, îmi sunt foarte clare problemele urgente și de aceea doresc să fiu pragmatic și să vă spun că în primă fază veți primi un RMN, un Tomograf, trei aparate de anestezie pentru blocul operator și peste 40 de echipamente pentru Unitatea de Primire – Urgențe. Referitor la investițiile despre care vorbiți, pentru modernizare și extindere, aveți nevoie de un studiu de fezabilitate pentru că altfel nu se pot acorda astfel de finanțări pe fonduri (ITI)” a precizat Ministrul Sănătății, Florian Bodog.

spital2“Sunt convins că intențiile dumneavoastră sunt bune dar chiar avem nevoie de ajutor. Nu este pentru prima dată când fac apeluri disperate de la Tulcea. Sunt urgențe de funcționare și vorbim atât despre medici, cadre medicale, cât și despre echipamentele necesare pentru ca acești oameni deosebiți să-i poată ajuta pe pacienți. Noi, Consiliul Județean, facem tot ceea ce ne stă în putință, ne angajăm să facem aceste studii de fezabilitate dacă ne asigurați că nu aruncăm banii pe fereastră. Pentru că nu ne permitem, bugetul acestui județ nu dă pe dinafară. Luna viitoare finalizăm 60 de unități locative pentru medici, sunt spații aerisite, confortabile, venim și cu alte facilități în măsura în care ne permite bugetul. Pentru noi, sănătatea oamenilor a fost și rămâne o prioritate dar puterile noastre sunt limitate. De aceea, repet, avem nevoie de sprijin din partea dumneavoastră” a declarat Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu.

spital4

În cadrul dezbaterilor de la Tulcea s-a subliniat lipsa unor medicamente pentru boli foarte grave, o serie de propuneri pentru modificări legislative punctuale (salarizarea personalului sanitar, permisiunea medicilor specialiști (din spital) de a lucra și după program, în baza unui contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, despre o serie de sporuri ce ar putea să fie acordate anumitor specialități, plata orelor suplimentare, acordarea unui spor de izolare pentru personalul din cadrul Spitalului Județean Tulcea, probleme legate de codificarea anumitor diagnostice).

Deficitul numărului de medici a revenit de nenumărate ori în discuție și au fost dezbătute mai multe potențiale măsuri menite să atragă medicii în această parte de țară. Secția de Pediatrie a făcut obiectul discuției (cea mai gravă la acest moment cu numai doi medici încadrați), dar și ATI, unde lucrează doar trei medici (cu sprijin în gărzi) sau Unitatea de Primire – Urgențe care funcționează cu doi medici angajați și cu sprijinul medicilor de familie care pot activa în domeniu.

Una dintre soluțiile propuse de Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost ca rezidențiatul să fie gândit de jos în sus: să fie centralizate datele din spitalele din întreaga țară (necesarul de medici) și să fie propuse specialitățile. La momentul de față, specialitățile pentru rezidențiat sunt stabilite la nivel universitar.

„O să primiți din partea noastră o solicitare cu privire la necesarul de cadre pentru următorii 20 de ani. Noi vom centraliza datele la București și vom propune în consecință“, a declarat Florian Bodog.

Deasemenea, medicii de familie din Deltă ar putea fi angajați cu jumătate de normă la centrele comunitare integrate ce urmează să fie realizate, să fie, așadar, angajații primăriei (să aibă un  venit fix) și să completeze veniturile cu cele din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

untitled-1

Trebuie să admitem faptul că aici există o problemă: nici măcar sporul de 200% propus de noi, cei din Tulcea, în urmă cu doi ani, nu a rezolvat problema medicilor din Deltă. Nici măcar un medic de familie nu a venit la Tulcea după aplicarea acelei măsuri extrem de benefice pentru ei” a precizat Eugenia Vasile, președinte CJAS Tulcea.

“Am preluat toate problemele, mizez pe ajutorul Comisiilor de profil din Parlament și vă asigur că voi face tot ceea ce – mi stă în putință să rezolv măcar problemele cele mai urgente, cele mai grave pe care le –ați semnalat. Desigur, echipamentele de care am vorbit vor ajunge foarte curând la Tulcea pentru că sunt deja contractate. Domnul senator Teodorovicii, doamna deputat Radu Anișoara, domnii senatori din Comisia de Sănătate, ministerul și toți specialiștii de care dispunem în aparatul tehnic, cu toții ne vom implica pentru a ajuta Spitalul Județean de Urgență Tulcea” a concluzionat ministrul Bodog.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com