Click pentru a te abona

Ministrul Rovana Plumb l-a invitat pe Prinţul Charles în Delta Dunării. Specii rare, curiozități, legende dintr-o lume fabuloasă.

foto2Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, s-a întâlnit, miercuri, cu Alteţa Sa Regală Prinţul Charles. Întrevederea, care a constituit unul dintre cele mai importante momente ale vizitei de două zile efectuata de oficialul român în Marea Britanie, s-a desfăşurat la reşedinţa Clarence House din Londra a moştenitorului la tronul Regatului Unit.

Timp de aproape o oră, ministrul român şi Alteta Sa Regală au discutat despre proiectele lansate în zona Transilvaniei de MMSC şi fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prinţul Charles, dar şi despre dezvoltarea unor proiecte de agricultură ecologică, menite să stimuleze şi să ajute micii fermieri. în centrul atenţiei s-a aflat, totuşi, lansarea proiectului pilot a unor staţii de epurare lagunare 100% ecologice în 10 sate din judeţele Mureş, Braşov, Sibiu şi Harghita. Este un proiect de care vor beneficia peste 8.500 de locuitori din zona rurală.

Acesta va fi, practic, o copie a staţiei de epurare lagunară implementată şi inaugurată la Viscri de Prinţul Charles. Avantajele acestui sistem de curăţare a apei sunt numeroase, avand multiple beneficii, de la cel financiar, la cel de mediu. O asemenea staţie lagunara costă de 6 ori mai puţin decât una convenţională, nu presupune costuri pentru cetateni pe durata folosintei, foloseşte minima tehnologie şi nu necesită un personal numeros pentru întreţinere. În plus, proiectul va ajuta la îmbunătăţirea calităţii solului şi a apei din pânza freatică. Pe scurt, este un proiect pe care ministrul Rovana Plumb îl susţine pentru că promovează un comportament civic responsabil şi contribuie la utilizarea durabilă a resurselor naturale ale României.

Întâlnirea a fost încununată de succes, ea deschizând, practic, noi perspective pentru implementarea unor alte noi proiecte de mediu utile în România, care să beneficieze de sprijinul Prinţului Charles.

La încheierea întrevederii, ministrul Rovana Plumb a declarat ca Prinţul Charles “este o mare personalitate, care a contribuit enorm la promovarea unei imagini pozitive a României în străinătate”. Alteţa Sa a primit, prin intermediul oficialului român, mulţumirile şi aprecierile membrilor Guvernului de la Bucureşti pentru munca şi implicarea în diverse proiecte în România. De asemenea, Prinţul Charles a fost invitat anul viitor în România pentru a cunoaşte un alt colţ de rai al țării, al Europei şi al lumii, Delta Dunării.

foto3Delta Dunării este singura deltă din lume declarată rezervație a biosferei, parte a Rețelei internaționale UNESCO, un adevarat muzeu al biodiversitatii, cu cele 30 de tipuri de ecosisteme si circa 5.380 de specii inventariate pana in prezent, 284 dintre specii, conform Institutului National Delta Dunarii, fiind noi pentru Romania, iar alte 39 fiind noi pentru știință.

Dintre curiozitățile Deltei, amintim aici despe  două plante carnivore, otrățelul de baltă și aldrovanda cu un comportament interesant. Dacă un animal mic, insectă în general, se află in apropierea capacului, acesta se deschide brusc, aerul iese din sac și apa care intră absoarbe și prada. Capacul se închide iar victima moare de foame după cel mult trei zile, apoi va fi digerată de plantă. Pescarii din zona complexului Razim-Sinoe și cei din Sfântu Gheorghe spun că, dacă în anumite perioade din an te scalzi noaptea în anumite zone din Marea Neagră sau din complexul Razelm, cand vei ieși din apă vei fi acoperit de licurici (!). Vei fi …fosforescent. Fenomenul oarecum magic este denumit “lumânarea de mare”. Cel mai mare fluture identificat în Delta Dunării a fost un ochi de paun de noapte cu o anvergură a aripilor de 18 centimetri iar cel mai puțin longevive insecte din Deltă sunt libelulele, care traiesc cel mult două zile, timp în care nu se hrănesc ci se reproduc. În anul 1980 în Delta Dunării a fost pescuit un adevărat uriaș al apelor, un morun de 882 de kilograme la Sfântu Gheorghe iar cel mai mic pește, cu o lungime de 3,2 centimetri, a fost semnalat la Gura Portiței. Anghila este peștele cu cea mai lungă migrație: exemplarele din această specie străbat în șase luni 8.000 de kilometri până în Marea Sargaselor, unde se reproduc la o adâncime de 400 de metri și apoi mor. Puietul ajunge în Rezervația Biosferei Delta Dunării după 3-4 ani. Pădurile exotice de la Letea și Caraorman sunt adevărate curiozități pentru cercetători și vorbim despre stejari seculari înjlănțuiți de liane într-o mare de dune de nisip. În Pădurea Caraorman, în locul numit Fântana Vânătorilor există încă un stejar de peste 400 de ani cu un diametru de cca. 4 metri, numit, conform unei legende străvechi, “Stejarul ingenuncheat”. Delta Dunării este locul în care viețuiesc specii de păsări foarte rare şi pe cale de dispariţie, cum ar fi pelicani dalmaţieni, cormorani pitici, gâşte cu pieptul roşu sau Pelecanus crispus, Pelecanus onocrateus, Egreta albă, Egreta garzeta.
Adevărul despre Delta Dunării, minunățiile ei și oamenii cu totul și cu totul deosebiți, toate acestea pot fi cunoscute numai…în Delta Dunării.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.