Click pentru a te abona

Mediul de afaceri are nevoie de clarificări urgente în cazul OUG 114. Întrebări adresate Ministerului Finanțelor Publice

212 Shares

În discuțiile avute în ultima perioadă la cabinetul parlamentar de la Măcin sau în timpul deplasărilor din teritoriu am primit mai multe întrebări din partea mediului de afaceri în principal, referitoare la OUG 114. Drept pentru care am sintetizat problematica sugerată de oamenii care au nevoie de mai multe explicații concrete, în fapt, un set de întrebări pe care le voi trimite Ministerului Finanțelor Publice, cu mențiunea că există stringentă nevoie în comunitatea de afaceri de clarificări în privința aplicabilității normelor cuprinse în Proiectul de lege pentru aprobarea  Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene („Proiect”).

1. În ce măsura OUG 114/2018 este aplicabilă în raport cu dezvoltatorii imobiliari, în special în ceea ce privește companiile care furnizează servicii de management si dezvoltare a proiectelor proprietarilor activelor/bunurilor imobiliare/proiectelor. Cum poate fi asigurată aplicabilitatea prevederilor OUG 114/2018 în cazul acestor categorii de companii, în situația în care există riscul ca autoritățile fiscale să interpreteze ca fiind neîncadrabile această activitate în domeniul de aplicare al OUG 114/2018?! Ce aspecte ale acestor activități ar trebui analizate? (Normele propuse privind aplicarea OUG 114/2018 nu aduc clarificări în privința activităților incluse în codurile CAEN enumerate de OUG 114/2918).

2. Companiile a căror activitate principală (conform CAEN) nu este încadrată în OUG114/2018, dar care înregistrează o cifră de afaceri obținută în proporție de 80% din activitățile conform CAEN cod 4110 și 7112 ( activități secundare CAEN, neînregistrate la Registrul Comerțului ) ar putea aplica prevederile OUG 114/2018 sau ar trebui să întreprindă demersuri de activare a codurilor la Registrul Comerțului?

3. Pe șantierele de construcții activează lucrători – angajați ai companiilor de construcții si lucrători – angajați ai dezvoltatorului imobiliar, care își desfăoară actvitatea în aceleași condiții. Totuși, în materie de salarizare aceștia urmează a fi tratați diferit – angajați ai companiilor de consultanță vs. angajați ai companiilor de construcții, care asigură funcția de executare a lucrărilor. În urma discuțiilor dintre aceste două categorii de angajați ar putea fi raportate inechități și mai mult ca probabil, în viitorul apropiat, vom asista la migrarea personalului tehnic din companiile de consultanță sau din companiile cu activtăți mixte, către companiile de construcții. “Considerăm că aceste prevederi distorsionează mediul concurențial în care activăm. Mai mult ca atât, există o presiune asupra companiilor de consultanță de a crește salariului net la același nivel, chiar dacă aceste companii nu sunt eligibile pentru facilitățile fiscale prevăzute de OUG 114/2018” spun oamenii. Cum rezolvăm această problemă?

4. Noua taxă asupra activelor bancare, impusă băncilor, afectează la acest moment disponibilitatea și condițiile (în special de capital și preț) de finanțare bancară pentru proiectele imobiliare. “Constatăm o reticență din partea băncilor pentru finanțarea proiectelor imobiliare care presupune de obicei capital mare și sunt mai puțin productive pentru bănci. Corelată cu palfonul ratei dobânzii aplicabilă creditelor acordate persoanelor fizice, efectele noilor norme vor determina o lipsă de interes din partea băncilor de a oferi credite ipotecare de lungă durată persoanelor fizice, având un potențial negativ sau redus de rentabilitate” spun firmele de profil. În consecință, sectorul rezidențial va fi expus unui risc major în mod special, dar și piața de “real estate”, în general. Acest fapt va determina o creștere a poverii/presiunii asupra acționarilor și va afecta profitabilitatea afacerilor.

5. De ce în cazul companiilor care activează conform codurilor CAEN prevăzute în OUG 114/2018 există obligația de crește a salariului minim la 3.000 RON, fără a prevedea posibilitatea aplicării beneficiilor fiscal? Există companii care sunt pe cale de a dezvolta proiecte imobiliare pe terenurile deținute. În acest caz, pe parcursul perioadei de dezvoltare compania nu înregistrează o cifră de afaceri, dar are câțiva angajați. Cu toate acestea, prevederile privind salariul minim trebuie aplicate. Care e diferența dintre acest angajat și angajații celorlate companii de construcții?

6. Ce explicație poate oferi o companie angajaților săi în privința faptului că într-o lună aceștia vor beneficia de facilități fiscale și vor primi un salariu net mai mare (dat fiind faptul că prevederile privind cifra de afaceri sunt îndeplinite), iar luna următoare aceștia vor încasa un salariu net mai mic (atunci când criteriul privind cifra de afaceri nu este atins)?

7. Ce se va întâmpla în cazul în care auditul fiscal va constata aplicarea incorectă a acestor prevederi? În ce mod, ANAF-ul va asista companiile în procesul de implementare corectă a prevederilor OUG 114, fără a exista pericolul de aplicare a acțiunilor coercitive, luând în considerare faptul că la acest moment nu există o procedură clară de implementare?! Există autorități/ personal ANAF care să consulte companiile privind aplicarea corectă a noilor prevederi?

8. Ce rol va avea Inspecția Muncii în procesul de implementare a prevederilor OUG 114 și în ce cazuri aceasta va interveni?

Deputat PSD Radu Anișoara/Comisia de Muncă și Protecție Socială

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com