Click pentru a te abona

Medicii din R. Moldova vor beneficia de aceeași procedură de recunoaștere a titlurilor de medic specialist ca în SUA, Canada, Israel, Noua Zeelandă, Australia

0 Shares

* Procedura de recunoaștere a titlurilor prevăzute de norma menționată este similară cu procedura de recunoaștere a titlurilor de medic specialist în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă și SUA în sensul că, în ambele situații comisia de echivalare, constituită din membri ai comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății și ale Colegiului Medicilor din România, analizează și stabilesc dacă formarea de medic specialist pentru care se solicită recunoașterea s-a efectuat în condiții de studiu și practică medicală care asigură competența profesională a titularului cel puțin similară cu cea a medicilor pe plan național (Ministerul Sănătății)

Deputatul Radu Anișoara a adresat Ministerului Sănătății, Ministrului Sorina Pintea, o serie de întrebări referoare la rezolvarea deficitului de medici din județul Tulcea. Deputatul tulcean a propus și potențiale soluții pentru rezolvarea deficitului de medici din județul Tulcea:

„Mă refer la câteva coordonate rezonabile și anume: permiterea medicilor din Republica Mnoldova, generaliști, specialiști care pot profesa cu succes în România. Medicii generaliști din Republica Moldova ar putea profesa ca medici de familie în România fără condiționarea efectuării rezidențiatului pentru medicina de familie. Deasemenea, medicii din județul Tulcea care își desfășoară activitatea în mediul rural – zona continentală, ar putea să beneficieze de același spor ca și medicii care profesează în Delta Dunării. Consider că este absolut necesar acest lucru dacă luăm în calcul scăderea natalității, procentul tot mai mare al persoanelor vârstice, a celor singure și nedeplasabile. Un aspect important este creșterea veniturilor obținute de medicii care profesează în mediul rural care ar trebui să le acopere cheltuielile în condițiile în care medicii de familie suportă toate cheltuielile de întreținere cu cabinetele și salariile asistenților din sumele primite conform contractului cu CAS. De reținut faptul că pentru un județ cum este Tulcea, cu o suprafață mare și cu Delta Dunării, sunt medici cu foarte mulți pacienți în aglomerările urbane și medici care nu pot aduna 2200 de pacienți pe liste, și aici mă refer la Delta Dunării, unde oamenii trăiesc în comunități mici aflate la mare distanță una de alta, izolate de multe ori primăvara și iarna. La toate acestea se adaugă lipsa de motivare (salarii insuficiente, lipsa de echipamente moderne, etc.) fapt ce îi determină să plece și pe aceia (puțini) care se încumetă să vină aici.

Acestea fiind spuse am formulat următoarele trei întrebări la care am solicitat răspunsul în scris:

1.Au fost constituite comisiile mixte care să analizeze solicitările medicilor a căror formare în specialitate s-a efectuat într-un stat terț?

2.Dacă nu, aveți un orizont de timp în care aceste comisii vor fi constituite?

3.Aveți în vedere încheierea unui tratat de recunoaștere reciprocă a diplomelor medicilor din Republica Moldova, similar cu cele pe care le are România cu Australia, Noua Zeelandă, Israel, SUA și Canada, chiar și într-o variantă simplificată în care să se recunoască doar anumite specializări sau prin care medicii generaliști din Republica Moldova să poată profesa ca medici de familie în România, fără a mai fi necesară analizarea solicitărilor lor de către comisiile mixte?

În urmă cu două zile am primit răspunsul din partea Ministerului Sănătății care-mi comunică faptul că în cazul comisiilor mixte, constituirea lor este în curs de derulare iar la sfârșitul lunii martie ar putea fi înaintate către aceste comisii dosarele pentru a fi analizate (cf.HG 764/2017). Procedura de recunoaștere a titlurilor prevăzute de norma menționată este similară cu procedura de recunoaștere a titlurilor de medic specialist în Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă și SUA în sensul că, în ambele situații comisia de echivalare, constituită din membri ai comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății și ale Colegiului Medicilor din România, analizează și stabilesc dacă formarea de medic specialist pentru care se solicită recunoașterea s-a efectuat în condiții de studiu și practică medicală care asigură competența profesională a titularului cel puțin similară cu cea a medicilor pe plan național” ne-a declarat deputatul social democrat Radu Anișoara.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com