Click pentru a trimite e-mail

Maslenița. Ritualul de trecere la primăvară pentru rușii lipoveni

0 Shares

*Ultima zi a masleniței este Ziua iertării. Astfel, credincioșii își cer iertare unii altora dacă au greșit în această perioadă cu ceva pentru a intra în post fără resentimente dar și pentru a oferi celorlalți liniștea și iertarea cuvenită. Se lasă în urmă toate grijile astfel încăt să se poată intra în Postul Mare cât mai curat și cât mai liniștit sufletește.

Maslenița este o sărbătoare ritualică ce marchează trecerea de la iarnă la primavară. Este una dintre cele mai vechi și vesele sărbători de origine precreștină, singura recunoscută oficial de biserica ortodoxă, fiind sărbătorită cu 56 de zile înainte de Paști. Cunoscută și sub denumirea de Săptămâna brânzei sau Săptămâna untului, în această perioadă se interzice consumul de carne, fiind permis doar consumul produselor lactate, a oualelor și a peștelui. Se consumă clătitele, acestea prin formă și culoare fac trimitere la reprezentarea soarelui, apropierea primăverii și intensificarea căldurii.

Untitled-1

Duminică, 19 februarie 2017, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) a organizat evenimentul ‘Tradiții și obiceiuri la rușii lipoveni — Maslenița’, la Căminul Cultural din comuna Jurilovca, jud. Tulcea. Pe scenă au urcat ansamblurile ‘Reabinușka’ (Jurilovca), ‘Tihii Dunai’ (Brăila), ‘Juraveli’ (Jurilovca), ‘Morskaia zvezda’ (Năvodari), ‘Verba’ (Carcaliu), ‘Landâș’ (Sarichioi) și soliștii Georgiana Chiriță, Paula Amelian și Serghei Fedosei.

Dintre toate popoarele slave, la ruși s-a păstrat cel mai bine această tradiție. Obiceiurile de maslenița ale rușilor lipoveni din România se înscriu perfect în coordonatele sărbătorilor rituale de trecere, deși elementele încărcate de simboluri sunt, în mare parte, diferite de cele care s-au păstrat în Rusia. Tradițiile și obiceiurile sărbătorii sunt păstrate cu preponderență mai mare de rușii lipoveni din Dobrogea. La Jurilovca, jud. Tulcea în cadrul acestei sărbători un element important este leagănul. Tinerii le dădeau în leagăn pe fetele cu care intenționau să se logodească. În cazul unei logodne, fata îi dădea un șal băiatului, după care venea perioada marii încercări, postul. În cazul în care tinerii se răzgândeau șalul se întorcea la proprietar. La Ghindărești, jud. Constanța, specific acestei sărbători sunt panglicile. Fetele dăruiau panglicile pe care le aveau împletite în părul lor aleșilor. La Carcaliu, jud. Tulcea, un element distinctiv este prezența batistelor care sunt legate în vârful unui băț și sunt purtate în timpul haravodului, batista fiind un simbol al despărțirii de iarnă.

Ultima zi a masleniței este și Ziua iertării. Astfel, credincioșii își cer iertare unii altora dacă au greșit în această perioadă cu ceva pentru a intra în post fără resentimente dar și pentru a oferi celorlalți liniștea și iertarea cuvenită. Se lasă în urmă toate grijile astfel încăt să se poată intra în Postul Mare cât mai curat și cât mai liniștit sufletește.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com