Click pentru a trimite e-mail

Maslenița, săptămâna laptelui și a brânzei, săptămâna iertării și a împăcării pentru rușii lipoveni

Maslenița (în limba rusă Масленица) este o sărbătoare tradițională est-slavă, sărbătorită în săptămâna dinaintea Paștelui. Maslenița a fost la început un ritual păgân, dar a fost integrat în tradiția Bisericii Ortodoxe și pregătește credincioșii pentru perioada de post care urmează.

Aceasta este una dintre cele mai vechi și vesele sărbători de origine precreștină, singura recunoscută oficial de biserica ortodoxă, fiind sărbătorită cu 56 de zile înainte de Paști.

Numele sărbătorii vine de la cuvântul “maslo” (unt) şi reprezintă o perioadă de tranziţie, de la aceea de consum de carne, către una de post, când se consumă produse din lapte, brânză, ouă şi peşte. Printre preparatele tradiţionale, se numără clătitele (blinî), colţunaşii (vareniki) şi pampuşki – un fel de plăcinte.

Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post.  Maslenița corespunde Carnavalului vest-creștin, cu excepția faptului că Marele Post ortodox începe într-o zi de luni, în loc de miercuri, iar data ortodoxă a Paștelui poate să difere foarte mult de data vest-creștină.

“Tradițiile și obiceiurile legate de Maslenița, Săptămâna laptelui și a brânzei, dar și de toate celelalte sărbători laice sau religioase ale rușilor lipoveni, au un farmec aparte în satele noastre, fie că vorbim de cele din zona Moldovei sau a Dobrogei. Asta pentru că oamenii simt, instinctiv sau nu, că ele stau la baza a tot ce înseamnă ansamblul de valori identitare și comportamentale, specifice etniei noastre. În această săptămână fiecare zi are o semnificaţie, lunea este ziua întâlnirii, marţi, cea a distracţiei, miercuri, ziua delicioasă, joi, ospăţul, vineri este ziua soacrei, sâmbătă cea a cumnatei, iar duminică va fi ziua iertării, potrivit filialei teritoriale a CRLR.

Faptul ca acești oameni aleg să conserve tradiția și să o transmită mai departe practicând-o, este o lecție pentru fiecare dintre noi, oriunde ne-am afla în lumea largă.

Cu etnicii din Ghindărești am interacționat nu o dată, la diferite evenimente organizate în sânul Comunității. S-au remarcat mereu prin ospitalitate și veselie. Nu s-au dezmințit nici de această dată!

Îi mulțumesc doamnei Anfisa Demid, președintele CRL Ghindărești, pentru invitație și le urez tuturor creștinilor de rit vechi, sănătate, liniște și împăcare în perioada postului pentru care ne pregătim cu tot sufletul” a declarat Andrian Ampleev, Deputat CLRL.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.