Click pentru a te abona

Mărțișorul, sărbătorit la Paris. Evenimentul a fost organizat la sediul UNESCO de România, R. Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord

287 Shares

“Mărțișorul a fost sărbătorit ieri, 1 Martie (2019) la sediul UNESCO din Paris, ca un adevărat mesager al universalității. Mărțișorul este o sărbătoare autentică de sorginte traco-getică de care se bucură nu numai românii, ci și cei din Republica Moldova, Bulgaria și Republica Macedonia de Nord. Toți cei prezenți au aflat legenda șnurului alb-roșu, simbolistica mărțișorului, obiceiurile și tradițiile păstrate de-a lungul timpului. Atestat documentar încă din Antichitate, șnurul pe care noi obișnuim să îl numim ”mărţişor”, era realizat şi dăruit de femei membrilor comunităţii care-l purtau la început de primăvară la gât, la încheietura mâinii, iar mai târziu, împreună cu flori sau figurine stilizate, prins în piept. Denumit și Marţ, Mărţic sau Mărţug, era purtat de la câteva zile până la câteva săptămâni, în funcţie de zonă.

Toare aceste lucruri i-au încântat pe cei prezenți anul acesta la sediul UNESCO din Paris. Confecționarea mărțișoarelor presupune multă creativitate și răbdare. Cele ale Institutului Cultural Român de la Paris cu afișul sezonului România – Franța, care ne îndeamnă să uităm de clișee, au fost cele mai apreciate și s-au terminat primele.

În fiecare an, de 1 Martie, bărbații oferă mărțișoare domnișoarelor și doamnelor, ca semn de prosperitate și noroc anunțând într-um mod atât de original venirea primăverii, explozia de bucurie a oamenilor și a naturii într-o armonie perfecta stabilită cândva, demult, de străbunii noștri, simbolul care de-a lungul secolelor a reușit să transmită un mesaj puternic de speranță și renaștere” a declarat deputatul Lucian Simion, membru al  Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Scurt istoric

În perioada 4 – 9 decembrie 2017 o delegație a Comisiei permanent comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO din care face parte și deputatul tulcean Simion Lucian Eduard, a participat la cea de-a 12-a sesiune a Comitetului interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, în Republica Coreea – Jeju.

Pe ordinea de zi a Comitetului s-a aflat examinarea propunerii de înscriere în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural al omenirii a Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie, dosar multinațional România- Bulgaria – fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei – Republica Moldova, care era prevăzută a fi discutată începând cu data de 5 decembrie 2017.
Dosarul avea recomandare de amânare pentru sesiunea următoare a Comitetului motivat de faptul că Republica Moldova și Macedonia trebuiau să aducă unele completări dar argumentele și documentația consistentă pe care a prezentat-o Comisia pentru relatia cu UNESCO, sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Delegaţiei permanente a României pe lângă UNESCO, au determinat aceptarea dosarului Practici culturale de 1 martie.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com