Click pentru a te abona

Marea Britanie – România. Relație specială după Brexit

464 Shares

Comisia pentru afaceri europene a Senatului a organizat marți, 19 Martie 2019, dezbaterea raportului de cercetare „Marea Britanie – România. Relație specială după Brexit”, lucrare academică semnată de cercetători români și britanici renumiți – Cristian Nițoiu, Institute for Diplomacy and International Governance, London, UK,  Florin Păsătoiu, Center for Foreign Policy and Security Studies, Craiova, România, Tim Oliver, Institute for Diplomacy and International Governance, London, UK, Nicola Chelotti, Institute for Diplomacy and International Governance, London, UK.
Participant la dezbatere, deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă, a sintetizatcele câteva obiective importante pentru România care s-au desprins în urma dezbaterilor:

“Raportul se concentrează pe patru scenarii pentru modul în care Brexit ar putea afecta politica externă a Regatului Unit (UK) și relația sa cu România. Acesta prezintă o serie de recomandări axate pe politicile pe care România ar trebui să le folosească pentru a atenua efectele Brexit în contextul dezvoltării unui parteneriat profund și special cu Marea Britanie:

  1. Presupunând că Marea Britanie va continua să investească într-o„relație specială“ cu SUA, România ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unui nou parteneriat bazat pe contribuția sa actuală și angajamentul față de NATO.
  2. NATO rămâne pe termen scurt și mediu singurul aranjament de descurajare plauzibil pe care Europa se poate baza. Prin urmare, ca unul dintre cei mai mari susținători ai NATO din Europa Centrală, se creează premisele ca România să dezvolte cooperarea militară consolidată cu Marea Britanie.
  3. Marea Britanie și România ar putea modifica anumite articole ale relațiilor bilaterale, date fiind repercusiunile pe care Brexit le vor avea asupra politicii pan-europene.
  4. Se conturează un nou punct de referință pentru parteneriatul dintre Marea Britanie și România care ar trebui să se concentreze asupra regiunii extinse a Mării Negre și a Peninsulei Balcanice, cu necesitatea de a spori capacitatea celor două țări de a proiecta puterea și influența diplomatică în aceste regiuni și în zonele limitrofe. Rolul României în Europa ar putea fi unul deosebit de important dacă ținem cont de coordonatele actuale ale politicii externe, de apărare și securitate” a mai precizat Mirela Furtună.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com