Click pentru a te abona

Manifestările religioase dedicate Sărbătorii Dobrogei de Nord – Pomenirea Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip

364 Shares

Biserica Ortodoxă îi prăznuieșteîn fiecare an de 4 iunie pe Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, martirizați în secolul al IV-lea, primii dintre cei 36 de mucenici care au pătimit pentru Hristos pe pământul țării noastre, în vechea cetate Noviodunum, Isaccea de astăzi, la sfârșitul veacului al III-lea și începutul veacului al IV-lea.

Numeroasele ploi torențiale care au căzut în vara anului 1971 la Niculițel au spălat o uliță dintr-o parte a satului, lăsând să se vadă o misterioasă cupolă de piatră. Localnicii au crezut că este vorba despre un loc în care fusese îngropată o comoară. Câțiva dintre ei s-au încumetat și au spart cupola, coborând în criptă un felinar. Când au văzut rămășițele pământești, s-au speriat și au anunțat autoritățile. Cercetătorii sosiți la fața locului au descoperit în criptă osemintele celor patru sfinți puse într-un sicriu din lemn, iar pe unul dintre pereți, deasuprea sicriului, două inscripții grecești scrise cu roșu în tencuială: „Martirii lui Hristos” și „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos”. Fiecare inscripție era protejată de câte o cruce cu monograma Mântuitorului Iisus Hristos.

Manifestările religioase dedicate Sărbătorii Dobrogei de Nord – Pomenirea Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip  au fost oficiate de către Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii împreună cu Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un înalt sobor de arhierei și preoți.

„Dumnezeu a binecuvântat pământul nostru străbun cu numeroşi martiri creştini, încă din primele secole şi până în zilele noastre. Aşa ne-a descoperit Mântuitorul moaştele întregi ale celor patru martiri, care au sfinţit pământul neamului cu jertfa şi sângele lor.

Jertfa Sfinţilor şi Mucenicilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, împreună cu a celorlalţi 31 de mucenici, de la Isaccea-Niculiţel, este una dintre cele mai mari jertfe martirice pentru Hristos, din ţara noastră. Cei patru Sfinți Martiri, împreună cu Sfânta Treime au devenit ocrotitorii Mănăstirii Cocoş, fiind prăznuiţi în fiecare an de Biserica Ortodoxă Română în această sfântă zi de 4 iunie.

Cu acest prilej, aş dori să îmi exprim respectul faţă de cucernicii părinţi care slujesc la Niculiţel şi în toate lăcaşurile sfinte din judeţul nostru, dar şi faţă de credincioşii  care sunt călăuziţi de aceştia.  Vă doresc tuturor multă sănătate și pace sufletească!“, a declarat președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Manifestările religioase prilejuite de Sărbătoarea Dobrogei de Nord au debutat luni, 3 iunie 2019, cu un pelerinaj cu Sfintele Moaște de la Mănăstirea Cocoș la Cripta Martirică de la Niculițel, Slujba Privegherii, Miezonoptica și Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Cuvioasa Paraschiva“ din Niculițel.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com