Click pentru a te abona

Lucrătorii din Moldova, Ucraina și Serbia vor avea acces mai ușor pe piața muncii din România fără aviz de angajare și taxe, timp de nouă luni pe an

244 Shares

A trecut de votul Camerei Deputaților  proiectul de lege inițiat de mine cu privire la facilitarea accesului pe teritoriul României a cetățenilor din Statele vecine non-UE (Moldova , Ucraina și Serbia) care vor putea să lucreze în România fără aviz de angajare , fără taxele aferente și pe o perioadă de 9 luni într-un an calendaristic.

Luând în considerare faptul că, în România, rata șomajului este în continuare destul de ridicată, iar nivelul ocupării forței de muncă este în scădere, considerăm că este necesară adaptarea legislației la condițiile pieței de muncă și creearea unui context favorabil în vederea susținerii și dezvoltării economiei.

 În fapt, pentru lucrătorul  ( cu contract de muncă pe perioadă determinată) sezonier și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, se dorește eliminarea obținerii avizului de angajare, în vederea scutirii taxelor aferente si reducerii timpului de așteptare privind accesul pe teritoriul României pentru începerea muncii de către cetățeanul străin.

După cum știți, Directiva 36/2014 prevede ca durata șederii să fie limitată la o perioadă ce nu poate fi mai mică de cinci luni și mai mare de nouă luni în orice interval de douăsprezece luni, precum și faptul că în România această perioadă de muncă a fost stabilită la  maximum 6 luni, noua lege despre care vorbi propune extinderea perioadei de muncă la limita maximă prevazută de directivă (anume 9 luni).

Formalitățile obținerii avizului de angajare pentru munca sezonieră îngreunează accesul pe piața muncii a lucrătorilor sezonieri, factorul „timp” fiind unul dintre aspectele esențiale ce trebuie avute în vedere în activitățile de acest gen.

Reamintesc faptul că printr-un proiect de lege anterior am reușit să preiau prin amendamente  două articole de maximă importanță din această inițiativă care elimină discriminarea creată între salariații români și cei străini, încălcându-se principiul la muncă egală, salariu egal, astfel ,  salariul de incadrare al lucratorului strain necalificat este aliniat de la salariul mediu brut la salariul minim brut iar pentru lucratorii inalt calificati de la 4 salarii medii brute la 2 salarii medii brute

Consider că îmbunătățirea legislației pe aceste coordonate aduce beneficii reale economiei româneşti şi poate crea oportunităţi de colaborare mai strânse cu statele vecine constituind în fapt un ajutor real și pentru românii din Moldova, Ucraina  și Serbia.

Deputat PSD Tulcea Simion Lucian Eduard

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com