Click pentru a te abona

Lotca românească Sabine a fost lansată sâmbătă pe Dunăre, în Germania

0 Shares

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat pe Dunăre lotca pescărească construită în atelierul demonstrativ din Germania, pe perioada Festivalului Internațional al Dunării de la Ulm/Neu-Ulm, care a avut loc în perioada 4 – 13 iulie 2014. Ceremonia de botez și de lansare la apă a avut loc în prezența dlui Gunter Czisch – primarul orașului Ulm, a dlui Ralph Seiffart – primarul orașului Neu-Ulm, a dnei Sabine Meigel – directorul Biroului Dunării din Ulm/Neu-Ulm, precum și a organizatorilor Festivalului.

Sabine02

Asociația Ivan Patzaichin a dăruit lotca Sabine Biroului Dunării și locuitorilor orașului Ulm.

Dunărea este un simbol al Europei și o coloană vertebrală care oferă șansa de a ne lega natural unii de alții. Acum câteva zile am descoperit cu bucurie izvoarele Dunării, în apropiere de Pădurea Neagră. Așa cum noi românii avem emoția de a vedea de unde izvorăște Dunărea, tot așa germanii au visul de a ajunge în Deltă, acolo unde Dunărea se varsă în mare. Când am ales să mergem cu un atelier de construcție de bărci tradiționale de lemn la Ulm, unde se organizează cel mai mare festival al Dunării din Europa,  am știut că vom stârni curiozitatea germanilor de a vizita Delta așa cum vrem noi să o promovăm: o oază de liniște, tradiție și autentic. Germanii sunt mari amatori de vacanțe în natură și am convingerea că mișcarea Rowmania și modul nostru de a prezenta Delta Dunării i-au convins pe foarte mulți să se gândească la România ca la viitoare destinație de vacanță. ”  a spus Ivan Patzaichin.

Lotca lipovenească a fost reprodusă în atelierul demonstrativ de la Ulm, pe durata celor 10 zile de festival, de către trei marangozi din Tulcea – Paul Vasiliu, Laurențiu Vasiliu și Valentin Petrov.

Sabine04Sabine03

Poveștile lotcii și obiectivele Rowmania de dezvoltare a Deltei au fost prezentate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în cadrul Festivalul Internațional al Dunării de la Ulm/Neu-Ulm ediția 2014, atât prin activitatea inedită de construcție a unei lotci în fața publicului, cât și printr-o susținută activitate de promovare turistică. Astfel au fost distribuite cca 10.000 de prospecte de prezentare a ofertei ecoturistice a României celor peste 40.000 de vizitatori care s-au perindat în 10 zile pe la standul României, curioși să vadă evoluția construcției.

Lotca lipovenească – simbol și mesager al Deltei Dunării:

Pe vremuri centru al existenței localnicilor din Delta Dunării, lotca era atât vehicul de transport, cât și mijloc de comunicare. În viața izolată din bălți, lotca asigura traiul

oamenilor și o legătură firească cu natura din preajmă. Nu întâmplător, vâslitul ca activitate obișnuită pentru fiecare copil din Deltă a fost factorul decisiv pentru care doar comuna Crișan a dat peste douăzeci de campioni olimpici și mondiali la caiac și canoe.

Faptul că astăzi nu se mai produc lotci din lemn și că locul lor a fost preluat de bărcile de fibră este un efect al schimbărilor sociale și economice actuale. A venit momentul să definim un rol nou pentru această barcă cu valoare de simbol pentru tradiția locala din Delta Dunării, pentru a o salva de la dispariție sau de la soarta unei simple piese de muzeu.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 promovează în acest sens reutilizarea lotcii în turismul lent, ca parte integrantă din oferta locală, la fel cum este gondola pentru Veneția. În acest fel, lotca își va găsi un loc bine definit în noua economie locală, iar reluarea producției de bărci de lemn în ateliere locale ar însemna salvarea tradiției construcției de bărci, a vâslitului, crearea de locuri de muncă și venituri noi pentru localnici.

Biroul Dunării cu sediul în Ulm, Germania (Donau Buro ULM/ Neu-UlM gemeinnutzige GMbH) este o organizație non-profit a orașelor Ulm și Neu-Ulm care acționează ca agenție de proiecte pentru cooperare inter-regională între țările Dunării și organizează, o dată la doi ani, festivalul Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014. 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com