Click pentru a trimite e-mail

”Let’s Do It, Romania! ” 26 de județe din România se alătură celor peste 100 de țări care fac curățenie în aceeași zi în lume

171 Shares

*Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat*Let’s Do It, Romania! revine cu o nouă zi de curățenie națională pe 21 septembrie și va avea loc în 26 de județe din România.

Pe 21 septembrie sunt așteptați voluntari din Ilfov, Bihor, Botoșani, Vâlcea, Mehedinți, Constanța, Timiș, Satu Mare, Hunedoara, Ialomița, Tulcea, Mureș, Prahova, Olt, Argeș, Neamț, Dolj, Vrancea, Suceava, Brașov, Cluj, Giurgiu, Maramureș, Harghita, Bacău, iar la Sibiu, acțiunea va avea loc pe 28 septembrie.

Tulcea a răspuns pozitiv invitației organizatorilor, alăturându-se miilor de români cu spirit civic și dorința de a trăi într-o țară curată.

In municipiul Tulcea punctul de întâlnire al voluntarilor este la Sala Polivalentă, începând cu ora 9:00. Mai multe informații vor fi publicate pe pagina evenimentului Let’s do it, Tulcea – World Cleanup Day, iar  Iacob Luiza Cristina și Valentin Grosu, elevi ai Colegiului Dobrogean Spiru Haret vor asigura coordonarea voluntarilor la punctul de întâlnire

Localitățile participante din județ vor comunica comunităților prin intermediul primăriei și școlilor.

Partenerii locali ai evenimentului sunt Primăria Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Prefectura Tulcea, Garda Națională de Mediu, ARBDD, Agenția pentru Protecția Mediului, Politia de frontieră, MAPN, Jandarmerie, Inspectoratul școlar, Servicii Publice SA, JT Group.

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)

Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2)

În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)

Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)

Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deșeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)

Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

”Ne-am propus ca și anul acesta să ne alăturăm mișcării globale Let’s Do It, World! și să facem din nou curățenie în România alături de voluntarii noștri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acțiune și ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată”, a declarat Ștefan Buciuc, președintele Asociației Let’s Do It, Romania!

Deșeurile menajere și încălzirea globală

“96% dintre romani au auzit de încălzirea globală, iar 8 din 10 consideră că țara noastră este afectată de acest fenomen, relevă un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).Din fermentarea deşeurilor organice de la gropile de gunoi se obține metan (3,6% din emisiile de gaz metan la nivel global provin din deşeuri şi ape uzate). Este un fapt bine cunoscut că, în urma incinerării deşeurilor se eliberează în atmosferă dioxid de carbon, însă puțini știu în ce cantități. Spre exemplu, din incinerarea unei tone de deşeuri de hârtie se degajă 1470 kg de CO2. Potenţialul de încălzire globală (coeficientul se referă la capacitatea diferitelor gaze de a contribui la încălzirea globală, se foloseşte pentru evaluarea impactului fiecăruia dintre gaze cu efect de seră asupra atmosferei şi a climei în viitorul apropiat şi pe termen lung) a metanului e de 21 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon. Schimbările climatice reprezintă o ameninţare globală care necesită omobilizare globală.
Reamintesc faptul că România ca membru UE este obligată să respecte directivele și obiectivele legislative adoptate de Comisia Europeană precum Pachetul 2020. Pachetul pentru 2020 este un set de legislații obligatorii pentru a se asigura că UE își îndeplinește obiectivele privind schimbarea climei și siguranța energetică pentru anul 2020. Pachetul stabilește trei obiective-cheie:
Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră (de la nivelurile din 1990)*20% din energia UE trebuie să provină din surse regenerabile*20% îmbunătățirea eficienței energetice. Așadar campaniile de genul Let’s Do It sunt extraordinar de necesare și trebuie susținute de cât mai mulți oameni.

În acest context am inițiat un proiect de Lege (compostului) privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile pe care îl voi supune dezbaterii și adoptării Parlamentului în scurt timp. Legea stabilește în mod clar, fără echivoc, Normele tehnice privind activitatea de compostare și certificare a calității compostului, certifică și face referire concretă la categoria de calitate a produsului cât și la categoria de folosință a acestuia. Marcajul CE urmează să indice evaluarea conformității și conferă libera circulație a produsului pe piața UE” a declarat deputatul Simion Lucian Eduard vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com