Click pentru a te abona

Legea prevenirii nu se aplică în toate cazurile. Amenzi de 10.000-20.000 de lei pentru „munca la negru”

0 Shares

DNews: Continuăm dialogul pe tema Legea prevenirii cu deputatul social democrat Anișoara Radu și vorbim astăzi despre cazurile în care această lege nu se aplică. Așadar, sunt și tuații în care această lege nu se aplică și care sunt acestea?

Deputat Radu Anișoara: Legea prevenției va avea și excepții. Prevederile sale nu se aplică atunci când există un pericol pentru constatarea situației fiscale, un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați sau atunci cînd se utilizează “munca la negru”. Deasemenea, legea nu se aplică dacă angajatorul folosește minori, sau plătește o parte dintre angajați cu o valoare mai mica decât salariul minim pe economie. Dacă se constată că sunt pericole grave care afectează sănătatea consumatorilor, dacă urmează procedura de executare silită.

DNews: Așadar, se  creează posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidență a salariaților.

Deputat Radu Anișoara: Angajatorul are obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă precum și documentele de evidență a timpului de muncă prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de încheiere a programului de lucru. Aceste reglementări sunt prevăzute într-o Ordonanță de urgență de modificare și completare a Codului Muncii.

DNews: Acest act normativ reglementează, în fapt, situațiile concrete care constituie “munca la negru”?
Deputat Radu Anișoara: Da. Și vorbim concret despre:* primirea la muncă a unei persoane fără un contract individual de muncă în formă scrisă încheiat în ziua anterioară începerii activității;*primirea la muncă a unei persoane fără înscrierea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților, cel târziu în ziua anterioară începerii activității;*primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;*primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp partial de lucru.

Trebuie să mai precizez faptul că se înăspreste regimul sanctiunilor pentru munca nedeclarată. Spre exemplu, pentru munca “la negru”, respectiv pentru folosirea unui număr de până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, organele de control nu vor aplica legea prevenirii, urmând să aplice direct amenzile prevăzute de lege (între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată).

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com