Click pentru a te abona

Legislația Mirosurilor, reglementări cu impact pozitiv asupra sănătății cetățenilor României. Poluarea olfactivă ne afectează pe toți, indiferent de culoarea politică

252 Shares

Un Grup de lucru format din deputați specialiști și membrii ai comisiilor de specialitate lucrează în Camera Deputaților la Propunerea legislativă referitoare la modificarea și completarea OUG nr. 195/2005 privind Protecția mediului. Deputatul tulcean Lucian Simion, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și pentru echilibru ecologic, membru activ al grupului ne-a declarat că vom avea o așa numită Lege a Mirosurilor, o lege pentru pe care Senatul a  și avut-o în dezbatere. Legea a făcut obiectul analizei  în Camera Deputaților la Comisia de Mediu unde s-a finalizat cu Raport  final favorabil, urmând a fi supusă aprobării în plenul Camerei. Despre ce vorbim, în fapt”

„Pornind de la faptul că mediul înconjurător poate fi viciat în orice moment de poluarea aerului provocat de varii motive (instalații chimice, fabrici de alimente, rafinării, instalații de prelucrare a deșeurilor, traficul rutier, incendiile, stații de epurare, ferme de animale neconforme, și exemplele ar putea continua) și având în vedere obligațiile ce revin României, în ceea ce privește prevenirea și reducerea impactului negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului înconjurător, a apărut necesitatea acestui act normativ” a explicat deputatul Lucian Simion.

„Este cât se poate de clar că aveam nevoie de o legislație corespunzătoare pentru stabilirea unor măsuri referitoare la prevenirea și la reducerea disconfortului olfactiv tocmai pentru că nu există în legislația actuală astfel de măsuri privind prevenirea și reducerea disconfortului olfactiv, precum și a unor prevederi privind măsurarea și monitorizarea disconfortului olfactiv.

Lipsa unor astfel de reglementări, solicitate de Uniunea Europeană, face imposibilă aplicarea unor măsuri eficiente de rezolvare acestui gen de probleme de către autoritățile de sănătate publică, de către celelalte autorități abilitate.

Astfel, operatorul economic/titularii activităților care pot produce disconfort olfactiv și pentru care este necesară obținerea autorizației integrate de mediu trebuie să pună în aplicare un Plan de gestionare a disconfortului olfactiv și să asigure sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv. Acest Plan se stabilește prin hotărâre de Guvern, la propunerea autorității publice centrale cu responsabilități în domeniul protecției mediului și a autorității publice centrale, cu responsabilități în domeniul sănătății, în termen de 180 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Prezentul act normativ poate dispune încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicarii unor măsuri de urgență sau pentru nerespectarea programului de conformare sau a planului de acțiuni și/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz;

De asemenea, solicită în mod expres aplicarea unor măsuri tehnologice, a restriicțiilor și interdicțiilor pentru prevenirea, limitarea sau eliminarea emisiilor de poluanți și a disconfortului olfactiv. Eliberarea de autorizații pentru construirea sau desfășurarea unor activități care afectează din puct de vedere oflactiv mediul se va face doar cu condiția îndeplinirii tuturor reglementărilor impuse de această lege.

Este vorba atât de firme, autorități publice cât și de persoane fizice.

În toate cazurile poluatorul va fi obligat să găsească soluții în regim de urgență pentru situația de facto” a concluzionat deputatul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com