Click pentru a te abona

Legea compostului, o lege necesară pentru diminuarea încălzirii globale și menținerea fertilității solurilor

395 Shares

În România, colectarea separată a deșeurilor la sursă este abia la început. Datorită modificărilor legislative actuale și a includerii în legislație a principiului “Pay As You Throw” cetățenii, agenții economici și instituțiile publice au posibilitatea să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri generate, separând resturile biodegradabile de deșeurile reciclabile și de cele mixte. La momentul actual resturile organice reprezintă aproximativ 60% din totalul deșeurilor menajere generate. În cele mai multe cazuri, ele ajung la depozitele de deșeuri, unde produc metan, un gaz de 20 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon. Nevoia de a lua măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea diminuării schimbărilor climatice globale dar și evitarea reducerii în timp a stării de fertilitate a solurilor a condus la concluzia imperioasă de elaborare a unor norme tehnice privind activitatea de compostare.

Am mai vorbit despre Legea compostului și despre faptul că această propunere legislativă privind susținerea necesității reglementării din acest domeniu este o  obligație ce derivă din calitatea României de membru al Uniunii Europene, de motive sociale, de protejarea mediului, a solurilor, și nu în ultimul rând, de o motivație economică ce ține de dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

Ieri, 15 Octombrie a.c. am depus la Senat „Legea privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile„ o lege așteptată de publicul larg, de ong-urile de profil și asociațiile profesionale, de instituții publige și agenți economici, o lege care este parte a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor” a declarat deputatul Lucian Simion Eduard, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților.

Legiferarea acestui segment al gestionării deșeurilor oferă în sfârșit posibilitatea României să iasă din zona de producător de compost vrac și să intre în rândul țărilor care-și gestionează singure deșeurile biodegradabile având posibilitatea să le certifice calitatea, să le ambaleze și să le livreze ca produs: atât ca pamânt de flori pentru grădini, legumicultură, pe terenuri agricole și pe terenuri cu soluri degradate ca ameliorator.

De fapt, compostul reprezintă un material stabil, fără mirosuri puternice, bogat în humus și materie organică, și provine din procesul de compostare a deșeurilor biodegradabile, un proces biologic natural  sau controlat, de valorificare a materialelor organice reziduale.

Alături de mine au semnat acest proiect de lege colegi din PSD, USR, PMP, UDMR,  ProRomania, Independenți și Minorități drept pentru care le mulțumesc pentru că au înteles cu toții necesitatea legiferării în acest domeniu care ține de protecția mediului înconjurător și, evident, un mediu mai curat nu poate decât să ne aducă beneficii și nouă, oamenilor” a conchis deputatul tulcean.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Îmi place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com