Click pentru a te abona

Legea care a instituit ziua de 9 Februarie a fiecărui an, când este comemorat marele poet grec Dionysios, ca fiind Ziua Limbii Elene

13 Shares

Adoptarea acestei sărbători își propune să evidențieze rolul fundamental al limbii grecești și contribuția sa semnificativă la dezvoltarea și consolidarea culturii europene și mondiale.Limba greacă este o limbă vorbită neîntrerupt de peste 40 de secole. Timp de 28 de secole este scrisă sub aceeaşi formă şi timp de 24 de secole are aceeaşi ortografie, a remarcat profesorul univesitar de glotologie Yiorgos Babiniotis.

Proiectul de Lege votat ieri (27 iunie 2018) în Camera Deputaților are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Limbii Elene cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținâd acestei minorități. Amănunte despre această lege ne-a oferit deputatul social democrat Mirela Furtună, secretar al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților:

„Această lege a instituit ziua de 9 februarie a fiecărui an, ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos, drept Ziua Limbii Elene. Prin instituționalizarea acestei sărbători mondiale anuale, se promovează rolul îndeplinit de limba elenă de-a lungul secolelor, limbă care a contribuit și contribuie în mod esențial la consolidarea atât a civilizației europene cât și a celei mondiale. Limba greacă ne ajută să înțelegem esența culturii grecești și contribuția multidimensională a acesteia la crearea culturii mondiale.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei limbii elene se vor desfășura o serie de acțiuni precum: Informări cu privire la rolul și importanța limbii elene, istoria acesteia, relația cu alte limbi, valoarea educației lingvistice, modalitățile de îmbogățire a vocabularului, jocuri lexicale, ateliere literare creative, întâlniri cu oameni de literatură și artă pentru abordarea multilaterală a diferitelor aspecte ale limbii elene și a modalităților ei de utilizare, dezbateri cu scopul de a dezvolta multiple forme de valorificare într-o varietate de situații de comunicare.

Am votat această lege cu gândul la Comunitatea elenă din Județul Tulcea care cuprinde și singura comunitate compactă de greci din România care trăiește în mediul rural la poalele Dealului Consul, în localitatea Izvoarele dar și cele din Sulina sau municipiul Tulcea. Deasemenea, aș vrea să subliniez faptul că  mai regăsim comunități importante de greci la Constanța, Brăila, Galați, București, Brașov, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Prahova, Sibiu, Craiova, Cluj Napoca” a spus deputatul Mirela Furtună care ne-a mărturisit că – I plac foarte mult cântecele și dansurile tradiționale grecești.

 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com