Click pentru a te abona

La Slava Cercheză, de hramul bisericii, creștinii de rit vechi au primit binecuvântarea iernii

569 Shares

Calendarul ortodox de rit vechi îl prăznuiește la data de 8 Noiembrie pe Sf. Mc. Dimitrie și, în toate bisericile de stil vechi din țară este oficiat serviciul divin. Biserica din Slava Cercheză se apropie de venerabila vârstă de 90 de ani iar hramul Sfântului Dimitrie a fost cinstit cum se cuvine. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este un exemplu de eroism creștin, de luptă împotriva răului și a păcatului, precum și de mărturisire a credinței. Sărbătoarea sa marchează ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

„Este o bucurie pentru mine să văd aici, în această frumoasă localitate, atâția cetățeni aproape de cele sfinte, oameni pentru care viața spirituală are o semnificație deosebită. Credința, alături de familie, trebuie să rămână un pilon al societății, iar societatea se construiește cu oameni, adică cu noi toți. Tot împreună, ca și comunitate, reușim să rămânem aproape de tradiții și de folclor, așa cum faceți dumneavoastră astăzi, aici, cu prilejul acestui frumos spectacol la care am avut deosebita onoare să fiu invitat și la care cu drag particip, alături de credincioșii de rit vechi din Slava Cercheză.

Și ca să nu credeți că vă sunt alături numai la sărbătoare, țin să subliniez faptul că puteți vedea în Consiliul Județean Tulcea un partener de încredere, care vă va fi alături atunci când veți avea nevoie.

Mulțumesc încă o dată pentru invitație atât preotului paroh Ivanov cât și domnului primar Ivan Ignat și, pe această cale, vă promit că, ori de câte ori mă veți invita, în limita timpului disponibil, voi fi alături de dumneavoastră în astfel de momente și nu numai. Dumnezeu să vă binecuvânteze!“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

De ziua pomenirii Sfântului Dimitrie, păstorii, pentru a afla cum va fi iarna, aştern pe iarbă un suman şi observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia e neagră, iarna va fi blândă. Dacă va fi una albă, ne aşteaptă o iarnă geroasă. Conform tradiţiei, Ziua pomenirii Sfântului Dimitrie este considerată începutul iernii.

Se zice că primăvara, pe când se aude primul orăcăit al broaștelor, Sfântul Gheorghe întinde mâna spre Sfântul Dumitru, ia cheile, cu una din ele închizând iarna, iar cu alta deschizând primăvara. După ce toate păsările pleacă în țările calde și nu se aud broaștele, vântul tomnatic vâjâie prin câmpii și păduri, Sfântul Dumitru, tremurând de frig, întinde acum mâna el spre Sfântul Gheorghe, ia cheile și cu una din ele închide zilele frumoase cu soare, iar cu alta deschide iarna cu mânie asupra lumii. La Simedru prin multe locuri se termina pășunatul, se alegeau oile, se achitau cu păstorii și-i angajau pentru anul viitor. În popor se spune: „La Simedru ciobanii își caută stăpânii”.

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com