Click pentru a te abona

La Periprava, la Gherla, la Jilava, la Chilia Veche, la Canal…Era la fel. “Vinovații fără vină cer să se facă lumină”

1 Shares

autor Geta Negrișanu

Țăranii care aveau o palmă de pământ în satele dobrogene și s-au opus colectivizării au fost ridicați din bătătură și încarcerați la Gherla, la Jilava, la Periprava, la Salcia cu statut de deținut politic. Pentru că “au acționat în mod dușmănos la adresa ordinii sociale”. Pentru că ar fi vrut „să răstoarne guvernul” după cum mi-a mărturisit un suflet de om smuls cu brutalitate chiar la începutul vieții din spațiul firescului și aruncat în mijlocul celor mai cumplite atrocități. Petre Anton era un tânăr țăran din Isaccea care se pregătea să termine o școală, să-și întemeieze o familie. Avea șapte hectare de pământ, o căruță trasă de boi, o vacă și o mamă văduvă care-și mai aștepta soțul mort pe front chiar în 1941. Petre Anton nu făcea politică dar avea opinii. Credea că are dreptul să muncească pământul pe care l-au muncit bătrânii lui. Petre Anton era tânăr în anul 1958-1959. Si era revoltat. Așa a rămas până la sfârșitul vieții. Revoltat, nemulțumit, Petre Anton era mâhnit că nimeni niciodată nu i-a cerut iertare, lui și altor mii și mii de oameni, pentru faptul că au fost tratați cu bestialitate în pușcăriile morții, nevinovați fiind. Înainte de coșmarul care i-a șters zâmbetul de ţăran tânăr și sănătos de pe chip…i-a așteptat cu înfrigurare pe americani. După ce s-a întors din pușcărie a tot așteptat să vină cineva la căsuța lui de pe culmea Isaccei și să-i spună ceva. Orice. Să-i explice. Să înțeleagă. După un timp nu a mai așteptat nimic.  Imaginile infernului pe care l-a trăit în pușcăriile morții l-au urmărit până-n cea din urmă clipă.  Urmăriți în continuare mărturiile lui Petre Anton din Isaccea, județul Tulcea, cu puțin înainte de a pleca într-o lume mai bună.

 

CONFIDENȚIALITATEA DATELOR DVS. Dobrogeanews păstrează datele dvs. personale în baza sa de date de comunicare. În absența unui consimțământ specific din partea dvs., Dobrogeanews nu vă poate trimite știri electronice. Dacă doriți să primiți astfel de știri, puteți solicita acest lucru în mod direct introducând adresa de e-mail la care vrei să primeşti ŞTIREA atunci când se întâmplă. ÎN FELUL ACESTA VĂ EXPRIMAȚI ACORDUL SA PRIMIȚI ȘTIRI ELECTRONICE DE LA DOBROGEANEWS

3 Raspunsuri la La Periprava, la Gherla, la Jilava, la Chilia Veche, la Canal…Era la fel. “Vinovații fără vină cer să se facă lumină”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate Dobrogeanews.ro

Datorită ofertei flexibile de promovare pe site-ul nostru, afacerea dumneavoastră va beneficia de o campanie de publicitate perfect adaptată cerinţelor specifice, pieţei ţintă şi bugetului de promovare disponibil.

Astfel, puteţi alege:

- formatul de reclamă potrivit;
- poziţionarea reclamei dumneavoastră: în site (toate
paginile sau numai anumite pagini);

Reduceri:

In funcţie de volumul de publicitate contractat, există mai multe niveluri de reduceri aplicabile.

Pentru detalii, nu ezitaţi să ne contactaţi folosind adresa de E-mail: redactia@dobrogeanews.ro
sau dobrogeanews@gmail.com